вторник, 15 ноември 2011 г.

Отец Саръев към децата: „Бъдете пример за тези, които още не са познали Бога!”

Петнадесет деца от групите по вероучение в Православния младежки център „Чисти сърца” към катедрален храм „Свети Висарион Смоленски” в Смолян направиха поклонническо пътуване до Духовното средище в Кърджали на отец Боян Саръев. Придружавани бяха от учителките си към храма Николина Жекина и Радка Георгиева, които водят групата по вероучение и клуб „Защо” (Православие за по-големи).
Децата нямаха търпение по-скоро да стигнат мястото, за което знаеха, че е впечатляващо, че в него се извършва свята за народа ни дейност. Името на отец Боян Саръев, с когото децата щяха да се срещнат, е известно отдавна в Смолян и областта с уникалните си действия за съвременния ни живот – масовите кръщавания на потомци от помохамеданчените в миналото българи и възвръщането им към изконната вяра. Това бе постигнато преди петнадесетина и повече години с вълнуващи до потръпване общи църковни ритуали в Златоград, Старцево, Неделино, Славейно. Десетки, стотици, обърнати във вярата на прадедите си… С болка сега отецът казва, че процесът не бил подкрепен от Църквата и държавата и позатихнал, но тази болка децата не знаят. Те видяха един свещеник, с видима радост, че деца прекрачват прага на духовното средище, който ги посрещна бащински.
Смълчаването изведнъж на детската гълчава бе показателно. Абсолютна тишина изрази почитта към отеца и те го заслушаха: „Когато деца прекрачват храма, това е Божи дар, за нас е голяма радост. Нека просияе в душите ви детски Божието слово. Да живеете добре, благочестиво, да сте пример за тези, които още не са познали Бога, с делата си да прославите нашия Господ Иисус Христос, Той да изпраща Своята благодат върху вас и семействата ви, върху приятелите и неприятелите ви…” Отецът продължи проповедта към децата с обяснението какъв е смисъл от създаване на християнското семейство тук, на земята. Да отгледа и възпита достойни членове на царството Божие и всеки да се старае да стане крепител на църквата, да работи за българщината в нашето Отечество, в Родопите. „Вие, деца, сте ни дадени временно от Бога, за да ви отгледаме и направим достойни Христови чеда и последователи. Ако ние, възрастните, неправилно ви възпитаваме, ще понесем отговорност, защото Исус Христос казва, че именно на децата принадлежи царството Божие.”

Децата от „Чисти сърца” бяха посрещнати и от презвитера Красимира Саръева, неговата съпруга, която неотлъчно го подкрепя години наред в християнското дело. Тя разказа, че когато са решили да направят това духовно средище в чест на 2000 години от Рождението на Христос, налице е била само църквата „Свето Успение Богородично”, построена през 1938 г., а всичко наоколо е било гола поляна: „Започнахме без една стотинка. Как се справихме? Бог ни помогна. Той ни изпращаше хора, които са нужни за делото.” Наблизо работела пловдивска фирма, работници копаели с малко багерче за поставяне на кабели и отец Саръев помолил ръководителя да помогнат. Дошли веднага. Презвитерата влязла отново в ролята си на строителен техник, каквато е всъщност професията й, очертала с брашно основите и изкопите били направени. Без проект. Той бил изготвен впоследствие. Неин съученик, собственик на бетонов възел, излял основите, доставил и баластра. Презвитерата тръгнала от предприятие на предприятие да моли за помощ: „Всички се отзоваваха кой с колкото може. После се явиха братя Бобокови от Русе, които искаха да построят църква в Родопите. Помогна ни и Елена Костова.”
Сега също помагат добри хора. Трапезарията към храма всеки ден предлага на 90 социално слаби обяд с първо и второ ястие безплатно, без разлика дали са християни или мюсюлмани. Подпомага ги отчасти социалното министерство и много дарители. По време на икономическа криза е сложно да се поддържа такава благотворителност, но презвитера Красимира сподели, че „Господ намира начин” да им помогне. Точно когато продуктите свършват, се явява някой спонсор или някой, който иска да даде нареченото за здраве точно на социалната трапезария. Освен това в подкрепа е и хотелската част и благодарение на таксите за нощувка комплексът може да плаща заплати на две жени в кухнята и три камериерки.
Особено впечатление правят безупречният ред и чистотата навсякъде – от външната порта до кухнята. Православното духовно средище „Успение Богородично” (наричано още манастир) има богата библиотека с разнообразна религиозна, класическа и съвременна литература и книжарница, зала с пиано. Синът Явор Саръев води курс по вероучение. Презвитера Красимира е четец и певица в църквата, хорът се ръководи от професионален диригент.
Децата от „Чисти сърца” присъстваха на света литургия, запалиха свещи, поклониха се на частиците от Христовия кръст, помолиха се за здраве на своите родители. На раздяла благодариха на отеца. За всичко, не само за това, че им подари нощувка и вечеря. Той им подари един голям интересен свят. Той стоеше прав до тях и ги обгръщаше бащински със слово и дух, тихо ги съветваше как да живеят. Той, номинираният с няколко почетни отличия за обществена дейност, стоеше скромно сред тях и им се радваше. Покани ги отново да гостуват.

dveri.bg

13 коментара:

Анонимен каза...
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.
Анонимен каза...
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.
Анонимен каза...
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.
Анонимен каза...
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.
Анонимен каза...

Леле Мале колко много обичат хората отеца виж ---- коментарите

Анонимен каза...

Защо пък да не го обичат?Освен това в случая не е важно кой е отеца!Ако това го беше казал някой ходжа ,пак ли такава щеше да е реакцията?И не е ли по-важно какво се казва,а не кой го казва?Защото и в ДПС,и в ГЕРБ гледат КОЙ говори,а не КАКВО говори.

Анонимен каза...

znaem go i nego kakva kitka e, ot predi 26 godini kogato e rabotil kato dırjavna sigurnosr

Анонимен каза...

Още по-важно е какво се върши/прави/ а не кой го прави. По делата ще ги познаете. Лицемерие е обзело отеца

Анонимен каза...
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.
Анонимен каза...
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.
Анонимен каза...

Да е жив здрав отец Боян Саръев!Много е дал и продължава да дава за Родината ни, за българското в Родопите.Помогнал е на много хора намиращи се в отчеяние и беда.Дава подслон и храна на изгонени души от семействата им.С търпение и такт е ислушва болката и страданието на всеки който е поискал съвет от него.Той е близък, приятел и духовен баща за нашето време!
nadnad===

Анонимен каза...

Не знам дали го е обзело лицемерие,ама не ги кара да ходят да крадат или убиват.По-добре един лицемер да ги учи на това,отколкото никоя институция да не обръща внимание на проблемите им

Анонимен каза...
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

Публикуване на коментар

Редакцията не носи отговорност за публикуваните от читателите коментари. Коментари, които съдържат нецензурни думи и обиди, които насаждат етническа или религиозна вражда, ще бъдат изтривани!