вторник, 15 ноември 2011 г.

Нов язовир е единственото спасение за Скалище

Единственото спасение за хората от кметство Скалище е изграждането на нов язовир за поливане на мястото на стария край Гъсково. Това ще ми бъда основната задача през този мандат, категоричен е кметът Апти Халил, който е избран за трети път. Той ще изпрати напомнително писмо и ще поиска среща с министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов. Готов е да разговаря и с премиера Бойко Борисов.
НАДЕЖДИ
До преди година-две хората са имали надежда, че язовирът ще стане. Още по времето на управлението на тройната коалиция е бил проведен търг за избор на изпълнител, но процедурата е обжалвана и всичко е замряло.
Боли ме за язовира. Дадохме за проекта 105 000 лв. Преди изборите разговарях с кмета на общината Кърджали инж. Хасан Азис. Съоръжението ще струва 2 034 000 лв., загрижен е Апти Халил.
Трябва да се възстанови земно-насипната стената на някогашния язовир, която е скъсана още през 1988 г. С времето дъждовете са я отнесли напълно. Помпената станция е ограбена. Без ремонт няма да мине и напоителното поле. Тръбите са PVC, което предполага, че са запазени и няма да има много аварии, ако някога по тях отново потече вода.
Кметът твърди, че две години е бил в непрекъснати контакти с Изпълнителната агенция по хидромелиорации, която вече е закрита. Директорът Расим Муса е помогнал много за изготвянето проекта.
АЛТЕРНАТИВА
След възстановяване на язовира ще се поливат близо 1 500 дка в землищата на Гъсково, Орешница, Скалище, Широко поле и Звезделина. Ще могат да се отглеждат всякакви зеленчуци.
Язовирът край Гъсково е бил собственост на „Земинвест”, дружество към Министерството на земеделието и храните.
Освен селското стопанство друга алтернатива за оцеляване нямаме, заявява кметът. В района на Орешница има масив от105 дка с череши, който втора година плододава. Тази година предприемач от Рани лист е създал 60 дка черешови насаждения в същото землище на площи от Държавния поземлен фонд.
ИСКАТ ЗЕМЯ
Има хора, които постоянно питат за свободни ниви. Искат да отглеждат трайни насаждания, но областния управител на Кърджали спря наредбата за отдаване на земи от Общинския поземлен фонд, уточнява кметът.
За тютюн все по-малко се говори. В петте населени места към кметство Скалище това лято са отглеждали едва 80 дка, докато през 2007 и 2008 г. са били шест пъти повече. Хората се опитват да преживяват от животновъдство. Продават млякото на мандрите в Бял извор.   

Валери КОВАЧЕВ
Снимка: Петко БОРИСОВ

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Редакцията не носи отговорност за публикуваните от читателите коментари. Коментари, които съдържат нецензурни думи и обиди, които насаждат етническа или религиозна вражда, ще бъдат изтривани!