четвъртък, 27 октомври 2011 г.

„Ловят”детски градини за лоши храни

Здравните инспектори към Регионалната здравна инспекция в Кърджали продължават с проверките за здравословно хранене в детските градини. Проверяват до каква степен менютата съответстват на Наредбата, която влезе в сила в началото на новата учебна година. Инспекторите запознават директорите с изискванията към храненето на децата. Резултатите ще бъдат известни след 30 октомври. Отчетите от тях трябва да бъдат пратени на следващия ден в Министерството на здравеопазването.
Друга наредба, публикувана в Държавен вестник в 73 брой от 20 октомври, също изрежда изисквания към менюто на децата, но тя е за качеството на храните и тяхната безопасност. Забранява се да се дават ядки в детските градини. В Наредбата на здравното министерство обаче ядките са предвидени.
В документа от 20 октомври се изисква готвенето да става само със слънчогледово олио, краве масло и зехтин, който да е само Extra Vergin и Vеrgin. Разпоредбата на Министерството на земеделието и храните сочи всички млечни продукти да са произведени по БДС стандарт. Според здравното министерство млякото трябва да бъде с 2 % мазнини най-малко два дни седмично, а през другите може да бъде с 3 и 3.6 % масленост.
Контролът върху храненето на децата пада върху Агенцията по храните и Регионалните здравни инспекции.
Междувременно здравното министерство оповести анкета, в която 53,1 % от хората напълно подкрепят Наредбата за здравословното хранене в детските градини. 40 на сто от анкетираните обаче се притесняват дали изискванията ще се прилагат във всички градини.

1 коментар:

Анонимен каза...

То наистина трябва да се подкрепи, но да не забравим, че и цената на едно таково хранене се увеличава, а никой не казва от къде ще дойдат парите

Публикуване на коментар

Редакцията не носи отговорност за публикуваните от читателите коментари. Коментари, които съдържат нецензурни думи и обиди, които насаждат етническа или религиозна вражда, ще бъдат изтривани!