сряда, 31 август 2011 г.

Оставяме послание и за християни, и за мюсюлмани

Скулптура, изобразяваща две жени – тракийка и родопчанка, от две седмици е поставена в двора на централната църква в Кърджали „Свети Георги”. Проектът е на отец Петър и Димитър Панчев от Димитровград. Изработена е от Атанас Чакъров – най-добрият каменоделец в България. Камъкът е риолит, който се обработва много трудно. Ще бъде осветена на 8 септември – Рождество Богородично. Изпратена е специална покана до кмета инж. Хасан Азис.
Чрез нея искаме да оставим послание към поколенията кърджалийци – християни и мюсюлмани, да не напускат родното си място, казва отец Петър.
Кърджали е сравнително млад град. До освобождението си през 1912 г. е бил едно село, населявано предимно от турци. След това тук се заселват българи от Беломорска Тракия, прокудени от родните си места по политически причини. От Родопите пък, подгонени от немотията, идват други заселници.
Сега от последното преброяване процесът на миграцията се повтаря, но в обратна посока. Населението на областта е намаляло повече от една трета. По наши справки, които свещениците изпращаме в митрополията, християните са не повече от 20 000 души, казва отец Петър. Искаме да провокираме политиците да се замислят и да се загрижат за този край на България. 
В постамента на скулптурата са издълбани текстовете на три песни – тракийска, родопска и гагаузка /на турски език/. В тракийската песен са възпети герои като Индже войвода, Кара Фейзи, който е родом от кърджалийското село Жинзифово, и други. От текста става ясно, че кърджалийството не е било обикновено разбойничество, а общо въстание на българи и турци срещу султана. Подобно е съдържанието и на гагаузката песен, в която се разказва как хайдути в църква клетва дават жени от робство да отърват. Родопската песен е за Капитан Петко войвода.
Това са символите, които трябва да покажат, че хората в Кърджали са дошли от три посоки и тук са се обединили в една сплав.  
 Скулптурата е поставена така, че през различно време на деня слънцето огрява всяка една от песните.
Николай СТОЕВ
Снимка: Петко БОРИСОВ

14 коментара:

Анонимен каза...

Благодарим за посланието!!!Най-накрая и вие разбрахте,че ви дойде КРАЯ!В момента,който вие напуснете града ви уверяваме,че мюсюлмани и християни ще заживеят в мир.Благодарим ви за толерантността,която се опитвахте да демонстрирате с Хасан Азис - имахме само една нужда,а именно вашето послание.От нас ви желаем попътен вятър!

Анонимен каза...
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.
Анонимен каза...
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.
Анонимен каза...

Поп Кръсьо

Анонимен каза...

Попе предаде християните

Анонимен каза...

от година на година хората който идват в църквата ти ще стават все по малко-ти ги предаде

Анонимен каза...

отношенията между мюсюлмани и християни изкуствено се натягат и изкуствено се поддържат "мирни".В зависимост от необходимостта на политиците.Всичко друго, отче Петре, е суета!И ти много добре го знаеш.Християните бягат от Кърджали,защото воя на аллах не е за тяхното ухо.

Анонимен каза...

Бих добавил че този поп не само ненавижда българите, но се отнася с презрение и към обикновения турчин. Голяма беля е този Гарена, който е с неустановена религия.

Анонимен каза...

УЖАС И БЕЗУМИЕ!НЯМА ЛИ КОЙ ДА СПРЕ ТОЗИ ПОБЪРКАН ПОП

Анонимен каза...

Ма тези моми от кръста надолу в някакъв сандък ще да са влезли. И този шоумен с пиратската кърпа що дири туа, да си оди на фрегатата у Слънчев Бряг

Анонимен каза...
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.
Анонимен каза...
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.
Анонимен каза...

Да си ходи!Дано никога не се връща в Кърджали!

Анонимен каза...

Абе, този него ли махнахте вече?

Публикуване на коментар

Редакцията не носи отговорност за публикуваните от читателите коментари. Коментари, които съдържат нецензурни думи и обиди, които насаждат етническа или религиозна вражда, ще бъдат изтривани!