сряда, 31 август 2011 г.

Психологът: Оставете въпроса за вината за по-късно

Учителите са изпълнили своите задължения, защото са направили инструкция на децата за това какво трябва да правят. Но доколко успешен и удачен е бил начинът на комуникация с децата, доколко е обърнато внимание за опасността в морето – вероятно има такива пропуски. Това коментира в предаването „Преди всички” по Българското национално радио психологът Йорданка Енева относно трагичния случай, при който 15-годишно момиче се удави край Созопол.

Според психолога първото, което трябва да се направи, е да се осигури спокойна среда, среда на съпричастност. Тъгата е много голяма, но трябва да се даде пространство тази тъга да се изрази, смята тя и добави, че това може да стане в семействата на децата, в среда на учителите или с трети лица. Енева е категорична обаче, че професионална помощ би трябвало да се потърси веднага. Тя изказа мнение, че професионална помощ трябва да получи също семейството на загиналото момиче и учителката. Въпросът за вината трябва да бъде оставен за по-късен етап, подчерта още Йорданка Енева.

Има един основен проблем сред българските институции – липсата на координираност, липсата на синхрон, когато действат, липсата на неподготвеност на служителите пред медиите, коментира още Енева. Тя призова да не бъдем безразлични към подобни ситуации и към предупреждения за опасности. Психологът апелира и към по-голяма обществена и лична активност. НЖ

1 коментар:

Анонимен каза...

Не за пръв път губим хора по такива инциденти!
Защо все не сме готови, все не е реагирано навреме!

Публикуване на коментар

Редакцията не носи отговорност за публикуваните от читателите коментари. Коментари, които съдържат нецензурни думи и обиди, които насаждат етническа или религиозна вражда, ще бъдат изтривани!