сряда, 23 ноември 2011 г.

Втората употреба облича кърджалийци

МОДНАТА ТЕНДЕНЦИЯ
Ето най-общо каква е модната тенденция при облеклото тази зима - ярките и експлозивни цветове – лавандула, пъпеш, жълто, оранжево, пурпурно, виненочервено, тъмносиньо. Роклите са пристегнати в талията с колан. Туниките са с паднала талия. Полата се завръща, като дължината варира от под коляното до земята. Палтото е тип пелерина, предимно в черен или сив цвят. А колко ще ни излезе да се облечем по модата от главата до петите и дали е по джоба на кърджалийци?
Става все по-трудно през последните години да пазаруваме от магазини за дрехи, да не говорим за бутиците. Цените са прекалено скъпи. Особено в шоповете по центъра, където наемът е толкова висок, че не позволява на търговците да смъкнат и лев от цените. Отделен е въпросът, че по-голяма част от стоката не е маркова, а парите, за които я купуваме, почти са същите като тези на оригиналните дрехи.
 Отделен е също въпросът за колко се взима същата тази стока от съседна Турция. Надценката, която се слага в тукашните магазини направо е огромна. И така въпросите са много, недоволстващите кърджалийци също, защитавайки мнението си, че дрехите по витрините ги има и на пазара в Димитровград и то на двойно, тройно по-ниски цени.
ЦЕНИТЕ
Зимна блуза в магазините в Кърджали излиза към 40-50 лева, дори 60, панталоните са на подобна цена, а късото палто около 70-80 лева. Като добавим и 60-70 лева за бутуши, се оказва, че трябва да приготвим към 300 лева, за да сложим в гардероба си нов тоалет. И понеже това си е почти една заплата на доста хора, изглежда е невъзможно да се поглезят със скъпата стока, която в повечето случаи не си и заслужава парите.
КИТАЙСКИТЕ МАГАЗИНИ
Няма как да не спомена и т.нар. китайски магазини в Кърджали. Цените са по-сносни, поне на пръв поглед - блузи за 20 лева, панталони за 25 лева, обувки за 5-10 лева. Има и по-скъпи неща, например зимните туники са към 30-40 лева. Продавачите не са доволни от продажбите. „Вие сте третият човек, който влиза днес в магазина. А нито един не е купил нещо. Хората нямат пари, дори нашите дрехи им се виждат скъпи”, казва търговец на китайски стоки в Кърджали.
ВТОРА УПОТРЕБА
Остава въпросът къде пазаруват кърджалийци. Ами как къде – във втората употреба, твърдо ми отговаря жена, която само разглежда в един от китайските магазини.
Основната причина е финансовата, килограм дрехи върви средно към 16-17 лева. При нас могат да се купят оригинални дрехи, които са запазени или съвсем нови и то на ниски цени. Пазаруват не само хора с ниски доходи, а и адвокати, лекари, съдии, бизнесмени. Това ми обяснява кърджалийка, която над десет години се занимава с бизнеса „втора употреба”, а магазинът й е един от най-вървежните в Кърджали.
От нея също разбрах, че през последните години младите клиенти се множат. Ако преди 17-18 - годишните са се срамували да влизат в магазините за употребявани дрехи, днес без притеснения се обличат оттам и пак изглеждат модерни.

Ваня ПЕТРОВА
Снимка: Петко БОРИСОВ

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Редакцията не носи отговорност за публикуваните от читателите коментари. Коментари, които съдържат нецензурни думи и обиди, които насаждат етническа или религиозна вражда, ще бъдат изтривани!