четвъртък, 24 ноември 2011 г.

Променят Закона за обществените поръчки


Предстоящите промени в Закона за обществените поръчки бяха предмет на обсъждане на проведения днес в Кърджали дискусионен форум по инициатива на областния управител Иванка Таушанова и Областния обществен съвет за превенция и противодействие на корупцията. Те ще влязат в сила от 1 февруари 2012 г. и на практика ще обединят Закона за обществените поръчки и Наредбата за малките обществени поръчки, обясни депутатът Емил Радев от парламентарната комисия по правните въпроси, който бе специален гост на форума. 
В новото законодателство се въвежда предварителен контрол от страна на Агенцията за обществените поръчки на проектите по европейските фондове. Практиката показва, че в 60 на сто от процедурите, проверени от държавната финансова инспекция, са открити нарушения. Отпада задължението за обявяването на обществените поръчки в Държавен вестник, както и изискването в комисиите да участват външни експерти.
Общините ще могат да възлагат пряко на фирмите със 100 процента общинско участие дейностите, свързани с обезвреждането на отпадъците. Променя се и изискването за постигнат оборот от страна на фирмите-участнички – той няма да може да надвишава повече от три пъти стойността на обществената поръчка.
Според Кера Милушева, ръководител на офиса на Сметната палата в Кърджали, често се смесват критериите за подбор на участниците и показателите за оценка на офертите. Подписват се договори без внесена гаранция.
Представители на общините споделиха опита си с обществените поръчки по европроекти и затрудненията, които им създават тромавите процедури по обжалването на търговете. Областният управител благодари на всички, които се отзоваха на форума. Участваха представители на местната власт, МВР, следствието, НАП, териториалните структури на държавната администрация и др.


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Редакцията не носи отговорност за публикуваните от читателите коментари. Коментари, които съдържат нецензурни думи и обиди, които насаждат етническа или религиозна вражда, ще бъдат изтривани!