понеделник, 14 ноември 2011 г.

Догодина отварят и Авренската врата към Гърция

Готов е проектът за изграждане на пътя от Аврен до 115-та пирамида на българо - гръцката граница. Предстои избирането на изпълнител. Догодина ще бъде отворена още една междусъседска врата, каза преди броени дни в Крумовград областният управител на Кърджали Иванка Таушанова.
Цялото население в пограничните села, като се започне от Черничево, та чак до Егрек, хората и от Девисилица, Голям и Малък Девисил, Девисилово, Тихомир отдавна мечтаят да се отвори границата, или както я наричаме тук Авренската врата, сподели кметът на Аврен Димитър Антонов.
Още през лятото софийска фирма подробно засне съществуващото от преди 65 г. трасе. Пътят е известен като Аврен – Миртиски.
До края на годината от Агенция „Пътна инфраструктура” заявяват конкурс за избор на изпълнител. Строителството на пътя от 5,5 км ще започне през април 2012 г., което значи, че ще бъде готов още същата година, заяви директорът на Областно пътно управление в Кърджали инж. Радостин Ламбрев. Разстоянието от 115-та гранична пирамида до първото гръцко селище Миртиски е около 12 км. От двете страни на браздата живеят много родственици, които сега, за да си отидат на гости, изминават над 200 км.
От гръцко пътят също е трасиран от преди 65 години. Не се знае кога съседите ще го асфалтират. По принцип преди години между двете държави е постигнато съгласие за изграждането на пътя Аврен – Миртиски, коментира инж. Ламбрев. Строителството ще се финансира по Оперативна програма "Регионално развитие".
До започване на работата по трасето трябва да се измести водопроводът за село Аврен. От община Крумовград обещаха да заделят средства за подмяната на тръбите. Кметът Себихан Мехмед прояви разбиране и обеща това да стане, каза инж. Ламбрев.
Аврен е оживен селищен център в Крумовградско. Новият път ще е най-краткият за хората от този район на общината. Фактът, че от наша и от гръцка страна и сега съществува стар черен път, който десетилетия е служил на хората, е доказателство, че е  нужен, категоричен е Антонов.
След отварянето на пътя при Златоград, пътя Ивайловград – Кипринос и предстоящото пускане на движението през прохода Маказа, Авренската врата ще е четвъртата, която ще свърже Родопите със северната част на Гърция.

Снежана ГОРАНОВА
Снимки: Петко БОРИСОВ

4 коментара:

Анонимен каза...

bravo vie dvamata!!!!!!petko i snejana, bravo!!!!

Анонимен каза...

Браво на Кмета с. Аврен. Кмета е Кмет, когато работи за населението, без значение на политическия му цвят, човекът е човек, когато върши добри дела, без значение на етническата му принадлежност.

Анонимен каза...

Поздрав на всички ''авренци''! Дано и на вашата улица изгрее слънце!Само да добавя ,че този път е ''трасиран'' или по точно направен от Германската армия с помоща на много сръбски военнопленници,заставени от Вермахта да работят за наша сметка,.(за съжаление и до ден днешен ''братята сърби'' са наши врагове)в следсвие на подписаната спогодба между Царство България и Германския райх за предоставяне на наши територии за нападение над съседни нам държави,(до този момент всички наши съседи са ни врагове)след което остават за вечно ползване от Царство България.И до ден днешен България граничи сама със себе си.... В тези военни години Германия връща всички територии на Царство България, отнети с подписването на Ньойския договор. (с изключение на Източна Тракия- днешна Турция)

Анонимен каза...

Да бе да не стане като МАКАЗА отлагат го за пореден път защото от двете страни на границата живеят тупрци това е единствената причина май

Публикуване на коментар

Редакцията не носи отговорност за публикуваните от читателите коментари. Коментари, които съдържат нецензурни думи и обиди, които насаждат етническа или религиозна вражда, ще бъдат изтривани!