понеделник, 14 ноември 2011 г.

В Перперек заредени с дърва за зимата

За тази зима нямаме никакви проблеми с дървата, хората се запасиха навреме, казва кметът на кърджалийското село Перперек Халил Бекир. По неговите сметки доставени са над 600 кубика. Хората предварително са се записали в кметството.
 От години работим много добре с кърджалийската дърводобивна фирма „Интела - Стефан Чанев”, която осигурява дървата, уточнява кметът. Който е дошъл при нас, сме му помогнали, дори в момента да няма пари. Към 48-50 души са социално слаби с право на парична помощ за отопление. Като им приведат парите, тогава се разплащат. Стефан Чанев винаги е проявявал разбиране, изчаква хората, ако трябва с месеци, но не ги оставя без дърва, доволен е Халил Бекир.
Едно семейство купува обикновено по 4 - 5 кубика. Кубикът излиза до 60 лева в зависимост от разстоянието, от което се доставят. Транспортът, товаренето и разтоварването е ангажимент на фирмата. Давам списъка на един работник и той казва къде да бъдат разтоварени дървата, споделя кметът.  
Почти всички хора в Перперек се отопляват с дърва и брикети. В селото няма склад за продажба на отоплителни материали. Затова всички са доволни от съдействието на кметството при снабдяването с дърва.


Инж. Митко МАНЕВ
директор на ТП - Държавното горско стопанство в Кърджали
На никого не сме отказали
Възлагаме на фирми добива на дърва за огрев чрез процедури по Закона за обществени поръчки. Складират се във временни складове. Една част ги предоставяме чрез търгове на фирмите, а друга продаваме директно на хората от склада в гората. Кубикът за хората струва 38 лв. с ДСС. Там, където има искане и има възможност осигуряваме на населението само да добива дърва от сечището. Ние сме регистрирани по Търговския закон и трябва да се самоиздържаме.
 Смятам, че за тази зима сме осигурили достатъчно дърва, не сме върнали никой. На територията на нашето стопанство ресурсите са ограничени, за разлика например от Ивайловградско, районът е дърводобивен. Там площите с гори са големи, а населението малко. В бъдеще при нас ще става по-трудно да задоволим 100 процента хората с дърва. Надявам се с газификацията на Кърджали проблемът с отоплението да се реши.

Валери КОВАЧЕВ
Снимки: Петко БОРИСОВ

Митко Манев
  

5 коментара:

Анонимен каза...

kmeta na sokolyane ne moje da uredi s dırva seloto imali niyakoy da pomogne na seloto ili G-N AZİS

Анонимен каза...

petko , ne ni butai v suratite vse tesi direktori i kmetove - iskame da vidim i 4uem horata, deto im se pod4inqvat na tesi darjavni bojestva i deto im izpalnqvat zada4ite - kak rabotqt, pri kakvi uslovia, kakvo, kolko proizvejdat,kak... produkcia, skladove,ekspedicia,transportni saorajenia,rabotno obleklo,tehnika,mebeli,ma6ini...
aman ot lajlivi i marselivi na4alnici na darjavni slujbi....istinata iskame ot vsi strani... nie - 4itatelite ot bg - imame sa6to prava i svobodi v demokrati4na bg ... i za dostoverna info imame pravo nie ot naroda....

Анонимен каза...

V Perperek vinagi sa nay-dobre

Анонимен каза...

TIYA DVAMATA S 4ANEV NAISTINA SA PRIMER ZA ETNI4ESKI,IKONOMI4ESKI I POLITI4ESKI MODEL V KARDJALI.NE SE 4UDETE, 4E KARAYAN4EVA I TAVCHANOVA NE GO ISKAT.

Анонимен каза...

a kakvo 6te kaje direktora na gorskoto stopanstvo ot mahalata v selo perperek po vaprosa:)

Публикуване на коментар

Редакцията не носи отговорност за публикуваните от читателите коментари. Коментари, които съдържат нецензурни думи и обиди, които насаждат етническа или религиозна вражда, ще бъдат изтривани!