вторник, 22 ноември 2011 г.

В дере край Джебел изчезва минералната вода

Когато попадна на такова място, каквото е минералният извор край Джебел, губя и ума, и дума. Защото в България, дал Бог, картинки като тази, която се разкри пред очите ни. След около километър и половина от общинския център в посока село Мишевско пред нас в дерето, известно сред хората като мястото с „Топлата вода”, „грейнаха” руините на едноетажни сгради. Зад тях е изворът. Над бетонния каптаж се вие пара. Трите басейна са пълни с листа и клони. Пред опърпаната метална преграда явно се е виела опашка от хора, дошли да се потопят в лековитата вода. Тук идваха цели семейства дори от Златоград, за да си почиват и да търсят лек за болежките си, разказва с охота и с малко тъга младо семейство.
Мъжът и жената бяха дошли при „Топлата вода”, за да изперат килима си. После разбрахме, че това занимание редовно практикуват находчиви домакини от Джебел и близките махали. Водата е добра за пиене, заради химическия си състав, както и за лечение на кожни заболявания и за зарастване на рани.
Предишни изследвания сочат, че тя е с температура около и над 32 градуса, а общата минерализация е 0.574 г/л. Преобладават хидрокарбонатните и калциеви йони. Дебитът е между 7 и 9 литра в секунда.
Учени отдавна са се произнесли, че термалната вода край Джебел е добра за бутилиране и за балнеолечение. При такива заключения в други държави биха сторили чудо. По най-бързия начин щяха да използват природното богатство да трупа богатство в касите от туристи. Но при нас чудеса не става. Затова пък никой не може да отрече, че сме майстори на рушенето.
В началото на годината община Джебел си поиска минералната вода от държавата за безвъзмездно ползване за 25 г. Екологичното министерство разреши. Сега топката е в ръцете на общината. В програмата за управлението й през 2007 – 2011 г. развитието на нетрадиционен туризъм, което включва балнео и рекреативен туризъм, е приоритет. Разработването на извора е заложено в Стратегията за развитие на община Джебел. Остава най-трудната част - да се потърси инвеститор, който има опит в оползотворяването на минерални води, за да се превърне градът в място за балнеолечение.
Това богатство трябва да се използва  не само да печели общината ни, чиито собствени приходи са незначителни, но и да се създаде поминък за хората. Това сподели председателят на Общинския съвет в Джебел Сабри Юсеин. Той напомни, че преди двадесетина години край минералната вода е имало и оранжерии за производство на зеленчуци, а живописното място привлича и сега много туристи.
Въпросът е кога топлата вода ще спре да се излива в близкото дере и не на последно място - кога ще заработи за здравето на хората. Предстоящото отваряне на прохода Маказа също е предизвикателство, което не бива да се пренебрегва, а да се използва за привличането на повече туристи.
Снежана ГОРАНОВА
На снимките:
Близо две десетилетия минералната вода се излива на самотек в дерето край Джебел
Занемареният извор сега е място за пране на килими
Снимки: Петко БОРИСОВ

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Редакцията не носи отговорност за публикуваните от читателите коментари. Коментари, които съдържат нецензурни думи и обиди, които насаждат етническа или религиозна вражда, ще бъдат изтривани!