петък, 18 ноември 2011 г.

"П. Р. Славейков” отпразнува 27 години от създаването си

С душа нарисувах тази картина, от сърце я подарих”, с тези думи се обърна Георги Шишков, учител по изобразително изкуство в СОУ „Петко Рачов Славейков” към директора Милко Багдасаров, подарявайки му картина на древното тракийско селище Перперикон. Тя е рисувана в продължение на близо половин година и е подарък за двадесет и седмия рожден ден на училището. По същия повод по традиция бе предадена и властта в ръцете на учениците и бе обявено началото на т.нар. Ден на самоуправлението. Честта да седне на директорския стол за трети пореден път се падна на председателката на Ученическия парламент  Симона Димитрова.
Събитията около празника започнаха още в началото на седмицата, а достигнаха кулминацията си на 16 ноември вечерта с празничното шоу в Дома на културата.  Самодейците от гимназиалния курс на обучение бяха спретнали професионален сценарий и с щурата си актьорска игра създадоха перфектен спектакъл под надслов „Вечер на контрастите”. Учениците от всички възрасти доказаха, че могат да бъдат винаги успешни и винаги различни -  както традиционалисти, така и новатори. Зарадваха с изпълненията си всички присъстващи, своите родители, учителите си, официалните гости и приятелите си. Поздравителни адреси и кошници с цветя славейковци получиха от областния управител Иванка Таушанова, от кмета на община Кърджали инж. Хасан Азис, от началника на РИО на МОМН Гроздан Колев. Специален поздрав за тях бе постановката „Изворът на белоногата”, представена от театралната трупа на ПГТ „Проф. д-р Асен Златаров”.
17 ноември бе под знака на ученическото самоуправление. Сред многобройните прояви, провеждани през цялата седмица, се открояват двата големи концерта в Актовата зала на училището. Единият бе под надслов „Славейков” има таланти” и бе организиран от преподавателката по музика Катя Кирчева с участието на ученици от V и VІ класове. Децата показаха не само певчески способности, но и акробатични и танцови умения, авторски стихотворения, пиеси на пиано, бийтбокс и музикални изпълнения на барабани. 
7-метрово въже от бирени капачки демонстрира шестокласник на съучениците си, показвайки как от отпадъчни продукти могат да се измайсторят интересни неща. Концертът бе с конкурсен характер и най-добрите получиха награди. По същото време се проведе награждаването и на победителите от изложбата на графити, поставена в Актовата зала.
Вторият концерт бе организиран от клуб „Музика без граници” с ръководител Мария Загорова по проект „Училището – тук можем заедно да учим, да мечтаем и да се забавляваме”, финансиран от ОП „Развитие на човешките ресурси”. Той се проведе под надслов „Микрофонът е Ваш” и представи таланти от всички възрастови групи. Акцентът бе музиката като форма на етническа толерантност в училище, което е както предмет на самия проект, така и съответствие с честването на Международния ден на толерантността.
Фотоизложба откриха в деня на самоуправлението участниците в проект „Повече спорт за по-добро здраве” по програма Коменски. Наскоро завърналите се от проектна среща в Германия ученици представиха пред „директорката” Симона Димитрова и нейния екип своето пътуване, самия проект и разказаха за преживяванията си.
Друга изложба в коридора на първокласниците представи творбите на най-добрите художници в „Славейков” в различните възрастови групи.
Следобедът на патронния празник бе посветен на най-малките. Всички ученици от І и ІІ клас изпълниха двора на най-голямото училище, за да участват в предварително подготвените за тях спортни игри, състезания и весели преживявания.
За да завърши празничните дни по случай патронния празник на училището, колективът на СОУ „П. Р. Славейков” ще прекара уикенда в необичайна обстановка сред природата, където ще проведе традиционния си тиймбилдинг.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Редакцията не носи отговорност за публикуваните от читателите коментари. Коментари, които съдържат нецензурни думи и обиди, които насаждат етническа или религиозна вражда, ще бъдат изтривани!