сряда, 23 ноември 2011 г.

Кметовете застават зад искането на синдикатите да не бъдат съкращавани 150 влака

Тежки обвинения срещу транспортната политика на правителството се чуха по време на срещата между синдикалните организации и представителите на местната власт.
Обявеното съкращаване на 150 влака е станало без за това да бъдат дори уведомени кметовете на нито едно населено място в България, заяви заместник-председателят на националното сдружение на общините в Република България Хасан Азис, кмет на Кърджали.
По думите му кметовете застават
зад искането на синдикатите да не бъдат съкращавани влакове в обявения обем. Хасан Азис припомни социалната функция на държавата, касаеща жп транспорта.
По думите му, ако на населението от различни населени места му бъде отнета възможността да се придвижва, това ще доведе до сериозни последици. Това е така, защото тези с влакове се придвижват хора, които отиват на работа, на училище или до болница.
Има някои населени места в България, докъдето няма възможност за достъп на алтернативен автомобилен транспорт.
Кметът на Перник Росица Янакиева заяви, че в преходните и заключителните разпоредби на закона за автомобилния транспорт се забранява разкриването на нови линии, тъй че възможността за осигуряване на алтернатива е практически никаква.
Отделно до 10 декември, когато би трябвало да влезе в сила новият график на влаковете не могат да бъдат проведени поръчки по ЗОП, защото времето е много кратко.
От своя страна Хасан Азис зададе риторичния въпрос дали централната власт иска местната да нарушава законодателството.
Азис изрази още съжалението си, че срещата на местната власт не се провежда в сградата на министерството на транспорта където би трябвало да бъде а в сградата на КНСБ.
Зам.- кметът на община Мездра Генади Събков заяви, че прекъсването на транспортните връзки между отделни общини, области и региони ще доведе до закрепостяване на българина.
Кметът на Ловеч Минчо Казанджиев подкрепи колегата си като даде аргумент с декларираната политика на ЕС, че трябват действия насочени към реинтеграция на хора напуснали родните си места и съответно развитие на все по обезлюдяващите се региони.
Представителите на местната власт изразиха възмущението си от факта, че все повече социални функции се прехвърлят от държавата към общините.
Като примери те посочиха четвъртокласните пътни мрежи, театрите, болниците училищата, като сега искат общините  да намерят алтернативен транспорт на жп превозите.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Редакцията не носи отговорност за публикуваните от читателите коментари. Коментари, които съдържат нецензурни думи и обиди, които насаждат етническа или религиозна вражда, ще бъдат изтривани!