сряда, 7 септември 2011 г.

Руски и гръцки учат студенти в Кърджали

След 11 години прекъсване във филиала „Любен Каравелов” в Кърджали студенти отново ще учат руски език. Навремето е имало специалност руски и български език. След дълги години на се въвежда и френски език. Двата езика са дадени като право на избор за студентите в специалността предучилищна педагогика с чужд език, нова за тази академична година във висшето учебно заведение към Пловдивския университет.
Още през август млади хора от региона изявиха желание да се запишат с руски и френски език, което ни радва, каза зам.-директорът на филиала доц. д-р Дора Щерева. В двете специалности с чужд език – начална училищна педагогика и предучилищна педагогика са заети всички 50 места.
Студентите от всички специалности, разкрити във филиала „Любен Каравелов”, изучават чужд език в програмата си. В специалността туризъм езиковите знания са особено важни. Студентите в нея имат първоначално часове по английски и немски, във втори и трети курс им преподават руски, а в четвърти новогръцки.
За новата академична година, която за филиала започна вчера, са обновени и 25 стаи в студентското общежитие номер 2 в квартал „Резбарци” в Кърджали.
План-приемът ни е изпълнен изцяло, дори там, където имаме капацитет – специалностите български и английски език и български език и история, сме приели още студенти, каза доц.д-р Щерева. Над 270 са първокурсниците тази година.
Очаква се нови бройки да им бъдат прехвърлени от Пловдивския университет „Паисий Хилендарски”. Изненадващо дотук е, че на първо и второ класиране не са запълнени всички места за стопанско управление в университета.
Радка ПЕТКОВА
Снимка: Нахит Догу

4 коментара:

Анонимен каза...

Гърците учат, турски а нашите гръцки иди му разбери ? Всички на терсине, ние на онтарбо :)))

Анонимен каза...

Зарар няма ))))........ !!!!!!!!

Анонимен каза...

Тия дето учат не виждат ли,че е пълно с безработни учители та пак си губят времето и парите да стават учители,та било и с чужд език!

Анонимен каза...

Щерева казва какво трябва да се учи и то става нали тя е учителка по Руски във филиала

Публикуване на коментар

Редакцията не носи отговорност за публикуваните от читателите коментари. Коментари, които съдържат нецензурни думи и обиди, които насаждат етническа или религиозна вражда, ще бъдат изтривани!