вторник, 13 септември 2011 г.

Министър Рашидов предаде ключовете от автобуса на Пламен Панев


Министърът на културата Вежди Рашидов предостави на театъра в Кърджали специален 17-местен автобус. На кратка церемония днес пред Министерството на културата министър Рашидов предаде ключовете от автобуса на Пламен Панев, директор на кърджалийския театър. На церемонията присъстваха още зам.-министърът на културата Митко Тодоров и директорът на Народния театър „Иван Вазов” Павел Васев.
 „С този нов автобус трупата на театъра ще бъде много по-мобилна и ще има прекрасната възможност да зарадва публиката не само в региона на Кърджали, но дори и по-далеч. Желая им да участват във все повече престижни фестивали и да се радват на аплодисментите на зрителите, защото за един артист това е най-голямата награда”, каза при връчването на ключовете министър Вежди Рашидов.

„Когато министър Рашидов бе на посещение в Кърджали, аз му предадох няколко желания от името на трупата. Днес вече всички тези желания са изпълнени – имаме нова озвучителна техника, ремонтирахме сградата на театъра, а вече сме и мобилни благодарение на този бус. Смея да твърдя, че този театър никога не е бил в толкова добра форма, както сега. За това искам от мое и от името на всички актьори да благодаря на министър Вежди Рашидов, че спази думата си. От нас вече зависи да използваме всички тези придобивки, за да зарадваме публиката с повече качествени продукции. Миналата година имаше много критици на театралната реформа, предричаха й едва ли не крах, но смятам, че виждайки нашия театър, тези критици сега би трябвало смутено да замълчат”, каза Пламен Панев.         „За българските театри започва много силен сезон, те заработиха сериозно. Наистина някои политици вдигаха много шум, че закриваме театрите, че убиваме театрите, че ще закрием „турските” театри, а се случи тъкмо обратното. Театрите заработиха отлично. Не закъсняха успехите на кърджалийския театър - преди два месеца в Украйна на фестивал те спечелиха първа награда. Имат над 7 покани да участват в различни фестивали. Това значи, че българският театър живее пълноценно”, каза министър Вежди Рашидов. Министърът заяви, че талантливите български артисти няма нужда да са бедни хора. „Не може да си известен, талантлив, полезен човек на обществото и същевременно - най-бедният в съсловието. Радостно е, че в Кърджали има публика, защото казвахме, че има отлив. Бях против това да има държавни театри, където българският данъкоплатец плаща заплати, плаща субсидия, а основната работа да им бъде странична дейност с ниска културна стойност. Сега вече тези хора живеят и печелят като артисти”, каза още министър Рашидов. Той припомни, че субсидията на театрите зависи от публиката, която имат. А за да пътуват театрите, те трябва да имат средства за това. Затова Министерството на културата започва постепенно да се грижи за тяхната мобилност с малки автобуси – по-лесни за комуникация, поддръжка и издръжка. Министър Радишов подчерта, че има пълното разбиране от страна на министъра на финансите Симеон Дянков за необходимостта от това.  
 ДКТ „Димитър Димов” със сцена „Кадрие Лятифова” в Кърджали постигна много добри резултати с въвеждането на финансиране чрез делегираните бюджети. След направените реформи през 2010 г. сцена „Кадрие Лятифова” се наложи като изключително успешен творчески екип. Тази година театърът взе една от трите големи награди на Международния фестивал на античния театър в Симферопол, Украйна, като получи и седем покани за други международни участия.

   Министерството на културата предвижда от новия бюджет през 2012 г. да подпомага всички театри, които имат нужда трупите им да бъдат по-мобилни.

5 коментара:

Анонимен каза...

Колко местен ли е автобуса - ????????

Анонимен каза...

17 МЕСТЕН

Зрител каза...

Спектакъла който спечели наградата е:
"Последната нощ на Сократ"
режисьор Гълъб Бочуков
художник Надежда Митева
актьори Петър Мастагарков
Петър Атанасов
Русалина Майноловска
Честито!

Анонимен каза...

ВЕЖДИ,А КОГА ЩЕ ОСВОБОДИШ ПАРКИНГА ПРЕД ТЕАТЪРА ОТ АВТОКЪЩАТА.ТОВА СИ Е РЕКЕТ "КУЛТУРЕН" НАГРАЖДАНИТЕ ОТ КЪРДЖАЛИ.КОЙ ВЗЕМА КОМИСИОННАТА ОТ НАЕМА НА ПАРКИНГА.ТОВА Е ПАРКИНГ , А НЕ ЗА МОРГА ЗА ПРОДАВАНЕ НА КОЛИ ВТОРА УПОТРЕБА И ТО В ЦЕНТЪРА НА ГРАДА.ВСЕ ПАК СМЕ В ЕВРОПА И НЕ БИВА КУЛТУРНИ ИНСТИТУЦИИ ДА СА СЪПРИЧАСТНИ С ТАКАВА ТЪРГОВИЯ !

Анонимен каза...

kak izglejda, poglednat otvisoko, na parkinga na teatera?
ama vie ne mojete da vidite ...nemate para6ut,helikopter...

Публикуване на коментар

Редакцията не носи отговорност за публикуваните от читателите коментари. Коментари, които съдържат нецензурни думи и обиди, които насаждат етническа или религиозна вражда, ще бъдат изтривани!