вторник, 13 септември 2011 г.

Спасителят Христо предложен за почетен гражданин на Ловеч

Предложение спасителят от Созопол Христо Кънчев да бъде удостоен със званието почетен гражданин на Ловеч ще разглежда на днешното си заседание общинският съвет в града. Инициативата е на кмета Минчо Казанджиев. Мотивите на градоначалника са за „проявения героизъм и жертвоготовност за спасяването на два човешки живота".
В края на август 20-годишният ловчалия спаси от удавяне паднали от скалите в морето две ученички от кърджалийската езикова гимназия. При инцидента загина 15-годишната Едит Симеонова от Крумовград.

Ако съветниците одобрят предложението, Христо Кънчев ще стане най-младият почетен гражданин на Ловеч. Отличието ще му бъде връчено на тържествена сесия на общинския съвет, която по традиция се прави в Деня на Ловеч - 11 май.

Местният парламент ще разгледа и предложение Христо да бъде награден с 1500 лв., които да подпомогнат обучението му по социална педагогика във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий".

Междувременно младият ловчалия получи и почетния знак на президента. Връчи му го лично държавният глава Георги Първанов при посещението си в Ловеч в събота в знак на признателност за спасяването на човешки животи. „Христо не само дава пример на своите връстници, но и показва, че в България расте достойно младо поколение", каза Първанов. И допълни: „Искам един ден историята да каже за мен: Георги Първанов - държавен глава от времето на Христо Кънчев".

Бъдещият студент по социална педагогика ще бъде награден и от община Кърджали. Кметът инж. Хасан Азис ще му връчи плакета, когато ловчалията гостува в града по покана на учениците от езиковата гимназия. „С постъпката си спечелихте сърцата на кърджалийци, които никога няма да забравят вашата човещина и жертвоготовност", се казва в поздравителния адрес на градоначалника до Христо

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Редакцията не носи отговорност за публикуваните от читателите коментари. Коментари, които съдържат нецензурни думи и обиди, които насаждат етническа или религиозна вражда, ще бъдат изтривани!