събота, 3 септември 2011 г.

Хиляди се поклониха на Елмалъ баба теке

Няколко хиляди мюсюлмани от страната и чужбина се стекоха днес на откриването на реставрирания алиански религиозен комплекс Елмалъ баба теке и джамия край момчилградското село Биволяне. Проведе се и традиционният събор, с който започват всички есенни маета на алианската общност, които са 11 на брой. През целия ден поклонници не спираха да отправят своите молитви в гробницата, където се смята, че са положени телата на шест алиански светци.
В качеството си на официален гост на събора лидерът на ДПС Ахмед Доган връчи ключа на религиозния комплекс на Мехмедали халифе деде, председател на духовния съвет на Елмалъ баба теке. Доган пожела присъстващите да се помолят с ключа да се отвори портала на заедността и толерантността в България, на Балканите и в Европа. Пожелавам ви да превърнем Кърджали и региона в център на тази толерантност и заедност в европейски мащаб, каза той.
Народният представител Юнал Тасим разказа как се е стигнало до напълно обновените сгради. Замисълът е на архитект Аднан, който вече е реализирал подобен проект в Истанбул. Идеята среща пълната подкрепа на лидера Ахмед Доган, на Районното и Главното мюфтийство, на община Момчилград.

С нашето идване тук искаме да покажем важността на това място и на нашия роден край, на нашия роден Кърджали, каза Садула деде, председател на духовния съвет на сдружение „Джем” за Южна България.
За съжаление и в 21 век съществува схващане, че алианската общност не изповядва истинския ислям, но това не е така и ще продължим да сме неразделна част от ислямската религия, каза той. Това не е вяра на противопоставянето, тя изповядва общочовешките ценности и обичта между хората.
Убеден съм, че Елмалъ баба теке ще бъде още по притегателно и ще даде принос за развитието на религиозния и културно-историческия туризъм, каза кметът на Момчилград Ердинч Хайрула.
В речта си зам.-председателя на Европейската алианска конфедерация в Кьолн Мехмедали Чанкая очерта проблема с притесненията на алианите да изразят свободно в Турция и Европа, че са такива.
На трибуната изнесе слово и световният лидер на бекташите Едмонд Брахимай баба /Монди баба/, както и проф. д-р Иззеттин Доган, председател на фондация „Джем” в Турция.
Официалната част започна с обща молитва, произнесена от главния мюфтия Мустафа Хаджи.
Официални гости на събора и откриването бяха още Шабанали Ахмед, председател на Висшия мюсюлмански съвет, Елиф Кутлу, вицеконсул на Турция в Пловдив,, областният лидер на ДПС Бахри Юмер, Мустафа Мустафа, председател на сдружение „Джем” за Южна България, зам.-председателите и членовете на управителния съвет на сдружението.
Присъстваха зам.-председателите на ДПС Рушен Риза и Лютви Местан, зам.-председателят на Народното събрание Христо Бисеров, както и народни представители от движението. Делeгации от Гърция, Турция, Румъния, Македония също уважиха събитието, както и кметовете на общините в Кърджалийска област.
Дарителите на текето, както „Нов живот” писа, са Хюсню Гювен и народният представител Юнал Тасим.
Религиозният комплекс край Биволяне няма аналог на Балканския полуостров, заради факта, че на едно място има и джамия и теке.

Радка ПЕТКОВА
Снимки: Мехмед РЕДЖЕБ

16 коментара:

Анонимен каза...

ахмет агата май пак е пиян голямо пиянде е станал

Анонимен каза...

Кое всъщност е акцента на статията?!Висшочайшото присъствие на манипулатора агент Сава,и неговите политрецензии,или самото събитие- откриването на обновения мюсулмански храм..?!Идните дни г-н Реджеп Таип Ердоган вероятно ще разясни отново без необходимост от превод конкретиката,както стори това неотдавна президента му Абдуллах Гюл в Делиормана...

Анонимен каза...

Това му е нормалното състояние да е на градус.

Анонимен каза...

ЕРДОГАН СЛЕД НЯКОЛКО ДНИ ЩЕ ДОЙДЕ В БЪЛГАРИЯ И ВМЕСТО С ДОНОСНИКА ДОГАН ПАК ЩЕ СЕ СРЕЩНЕ С КАСИМ ДАЛ,КОЙТО Е ОСНОВАТЕЛЯ НА ДПС И НЕ Е БИЛ ДОНОСНИК НА ТОТАЛИТАРНИЯ РЕЖИМ !

Анонимен каза...

НАЗДРАВЕ АГЕНТ САВА !АМИ НОРМАЛНО Е ДА ПИЕ . ТОЙ Е МИНИМУМ ТРИМА. ЗА ТОЛКОЗ И ЩЕ ПИЕ! НАЗДРАВЕ И УСПЕХ !

Анонимен каза...

СЛЕД ИЗБОРИ - 2009 ГОДИНА ДОГАН СЕ Е СКРИЛ В МИША ДУПКА . СТАНИШЕВ ОТ СТРАХ ЗА ПРОВАЛ НА президентските ИЗБОРИ ОТИВА ДА ВИДИ ПРЕДВАРИТЕЛНО ДАЛИ ИМА ЕДНО МЕСТЕНЦЕ И ЗА НЕГО ПРИ НЕГОВИЯ АВЕР , НО ДОГАН МУ ИЗСЪСКВА ОТВЪТРЕ :
- НЯМА МЯСТО, ПАЗЯ ЕДНО ЗА МЕСТАН , А ТИ АКО СЕ ПРОВАЛИШ - ДЕЙСТВАЙ КАКТО ПРЕДИ СТЕ ПРАВИЛИ - „ ХВАЩАЙ ГОРАТА „

Анонимен каза...

ДА ВИ Е ЧЕСТИТО БРАТЯ МЮСЮЛМАНИ , АЛИАНИ !!!
ПОЧИТАЙТЕ СВОИТЕ СВЕТЦИ , НО НЕ СЕ ПОДДАВАЙТЕ НА ПОЛИТИЧЕСКИ МАНИПУЛАЦИИ ОТ ПРИСЪСТВАЩИТЕ ПОЛИТИЦИ!!! ТЕ ИДВАТ ДА ПОКАЖАТ СКЪПИТЕ СИ КОСТЮМИ И ИДВАТ ВИНАГИ ПРЕДИ ИЗБОРИ !!! ПОСЛЕ НИЕ ХОДИМ И ГИ ТЪРСИМ ЗА РЕШЕНИЕ НА ПРОБЛЕМИ , А ТЕ СА МНОГО ЗАЕТИ С ОБЕДИ , ВЕЧЕРИ И СОБСТВЕН БИЗНЕС , ЗА ДА НИ ОБЪРНАТ ВНИМАНИЕ............
ОТВОРИ ОЧИТЕ НАРОДЕ МОЙ И НА ИЗБОРИТЕ БОЙ ,БОЙ ,БОЙ................

Анонимен каза...

Ako tolkova uvajavat religioznite pochesti kade byaha gospodata Narodni dUPEDATİ po vreme na İftar vecherite dadeni ot Turskite obshini Orhangazi(Bursa) i Bayrapasha (İstanbul). No kadeto nyama rakiya i tyah gi nyama, no i sled izborite sigurno nyama da gi ima. V imeto na Naroda AMİN!

Анонимен каза...

Всички видяхме,че нямаше официални гости на високо ниво от Р.Турция.Това означава,че Турция не иска вече Доган и пасмината от доносници покрай него ! А преди два дни по турската телевизия ТRT дадоха трибуна на Касим Дал.След няколко дни в България идва Ердоган и най-вероятно вместо с доносника Доган пак ще се срещне с Касим Дал.Това означава,че най-скоро време ще има промяна ! КАСИМ ДАЛ ЛИДЕР НА ДПС !

Анонимен каза...

ДО ПРЕДНИЯ АНОНИМЕН :
МНОГО ТИ СЕ МОЛИМ Г-Н ГЮРСЕЛ ЕМИН ПРЕСТАНИ ВЕЧЕ ДА СЕ ИЗЛАГАШ СЪС ТЕЗИ ТЪПИ КОМЕНТАРИ !
ОЩЕ КАТО ПОГЛЕДНЕМ И РАЗБИРАМЕ,ЧЕ СИ ТИ...
ТИ НЕ МОЖЕ ДА РЕШИШ КОЙ ЩЕ Е ЛИДЕР КАКВО СИ МИСЛИШ,ЧЕ НЕ СИ ГОВОРЯТ ДВАМАТА ЛИ ?
ЖЕСТОКО СЕ ЛЪЖЕШ ТОВА Е САМО ТЕАТЪР ЗА ПРЕД НАРОДА,КОЙТО ВСЕ ОЩЕ ПРОДЪЛЖАВА ДА ИМ ВЯРВА НА ТЕЗИ ИДИОТИ.

Анонимен каза...

По-често Касим да се среща с Ердоган и ще му повярват, че не го командорят от Турция. Какво сте се захвалили с този факт

Анонимен каза...

МАЗЛЬО ДОГАН ВЕЧЕ ИЗДИША И МАЛКО МУ ОСТАНА.КОЛКОТО И ДА МУ СЕ МАЗНИТЕ ЗА ДА ОСТАНЕТЕ ОЩЕ НА КРЕСЛАТА СИ НЯМА ДА МУ ПОМОГНЕ И ТОВА.А ИНАЧЕ СТЕ ГОТОВИ И КРАКАТА ДА МУ ЦЕЛУНЕТЕ,ЗНАЕЙКИ,ЧЕ В ОЧИТЕ СТЕ МУ ЖАЛКИ ОТРЕПКИ ЧАКАЩИ ОТ НЕГО ПОСТОВЕ И КРЕСЛА.
КАСИМ ДАЛ ЩЕ Е СЛЕДВАЩИЯ ЛИДЕР НА ДПС И ТАКИВА ПОДЛЕЦИ И МЕРЗАВЦИ КАТО ВАС НЯМА ДА ИМАТ МЯСТО В ДПС !
Ne mutlu bana Kasim Dalin mucedelesinde benimde bir yerim varsa !

Анонимен каза...

На доган му свърши времето! Всички покрай него го разбраха,май само той още не го е осъзнал.

Анонимен каза...

Ей мърльо твоят Касим умря от него лидер не става.Той е ДС и гъзолизец на Бойко.

Анонимен каза...

Заблуден чочече ДС и гъзолизец е Доган и всиччки това го знаем, но такива мазници като теб за да останат на креслата си пишете тези мазни коментари !
Ne mutlu bana Kasim Dalin mucedelesinde benimde bir yerim varsa !

Анонимен каза...

Абе серсемино,щом като си толкова доволен от Касим Дал, пусни го при жена си .И тя да му се зарадва малко.

Публикуване на коментар

Редакцията не носи отговорност за публикуваните от читателите коментари. Коментари, които съдържат нецензурни думи и обиди, които насаждат етническа или религиозна вражда, ще бъдат изтривани!