вторник, 13 септември 2011 г.

Таушанова чу болките на хората от "Байкал"

Тежки комунално-битови проблеми тормозят жителите на кв.”Байкал”, споделиха потърпевшите пред областния управител по време на изнесена приемна в залата на Дома на здравето. Хората се оплакаха, че 50 на сто от дъждоприемните шахти в квартала са задръстени и през есенно-зимния сезон улиците се превръщат в реки. Отчайващо е положението на дерето край ул.”Плачи мост”, което е обрасло с дървесна и храстовидна растителност, пълно е с боклуци и при поройни валежи прелива. „Плачи мост” е улица само на книга, на практика е черен коларски път, нямаме нито асфалт, нито канализация, къщите са със септични ями, целогодишно газим в кал, а се водим широк център. На последните местни избори пуснаха два булдозера, разшириха пътя, валираха и …дотам. Всяка година ОбС гласува средства за „Плачи мост”, а резултатът продължава да е плачевен”, недоволстваха хората. Тревогите им са свързани още с липсата на тротоари и детски площадки в квартала – от четири такива е останала само една. Другите са превърнати в бунища и свърталища на кучета, съоръженията са изкъртени, а децата са принудени да играят на улицата. В сметище е превърнато цялото корито на реката край Сондата– заринато е с неразградими пластмасови отпадъци, парцали, стъкло, безконтролно се изхвърлят даже батерии и неонови тръби. Обитателите на „Задболничен квартал” възнегодуваха, че улиците им са в безобразно състояние, нямат нито канализация, нито контейнери за смет, а високите данъци, които плащат не отговарят на условията, в които живеят. На срещата бе поставен и въпроса за нуждата от светофарна уредба на кръстовището пред Езиковата гимназия, където трафикът е интензивен и застрашава сигурността на преминаващите. Присъстващите се интересуваха още какъв маршрут ще следва околовръстното на Кърджали, което се проектира в момента, каква е съдбата на многогодишните жилищно-спестовни влогове и защо част от имотите им са били отчуждени безвъзмездно по време на регулацията. Живеещите в бившия ведомствен блок на ХЕИ настояха да бъдат отсечени двете канадски тополи, които заплашват да рухнат върху блока.
Областният управител изрази съжаление, че местната власт е загърбила проблемите на кв. „Байкал” и не се е погрижила хората да имат комуникациите, които заслужават. Тя бе категорична, че ще търси решение на поставените проблеми, съгласно правомощията си и ще настоява общината да ускори решаването им. Таушанова запозна жителите на квартала с политиката на правителството по отношение на пътната инфраструктура и възможностите за развитие на региона след отварянето на прохода „Маказа”. Тя насърчи хората да проявяват активно гражданско участие и да настояват местната власт да харчи обмислено и целесъобразно публичните средства, като се съобразява с непосредствените им нужди. На приемната присъства и народният представител Цвета Караянчева.



1 коментар:

Анонимен каза...

i
kakvo
ot
tova?
pusnete tuk zapisa de...
da 4uqt i vidqt i drugite bg?

Публикуване на коментар

Редакцията не носи отговорност за публикуваните от читателите коментари. Коментари, които съдържат нецензурни думи и обиди, които насаждат етническа или религиозна вражда, ще бъдат изтривани!