вторник, 2 август 2011 г.

Пак сме на опашката по добив на жито

Жътвата в Кърджалийско приключи. По традиции пак сме сред областите с най-ниски добиви. Средно от декар са произведени 240 кг пшеница, с около 20 кг повече от миналата година, сочи информация на Областна дирекция “Земеделие”. В сравнение със средния за страната е два пъти по-нисък.
При ечемика от декар са получени 216 кг при 185 през миналото лято.
Тенденцията за намаляване на площите с житни култури в региона се запазва. Тази годината нивите с пшеница са една 5244 дка, а с ечемик  530 дка. Над половината от есенниците в областта се отглеждат от фирмите “Агротехник” ООД в Чернооченско, “Рема 02” в Кърджалийско и от частните земеделски стопани Румяна Проданова и Ангел Ангелов в Крумовградско.
Вечното оправдание за отлива е, че Кърджалийско не е зърнопроизводителен район, земята е бедна и разпокъсана. Ниските добиви и високата себестойност на зърното са в основата земеделците да се отказват. Традиционни производители зарязват житните, защото не могат да си осигурят достатъчно големи площи. Трудно се наема частна земя по аренда, наследниците са много  и има проблеми със сключването на договорите. През 70-те години на миналия век  в Чернооченско годишно са били произвеждани по1000 това зърно, припомниха хора от общината. Сега в цялата област житото около 1239 тона. Една част ще отиде за рента на собствениците на земите, а друга - за фуражно зърно.


АПЕЛЪТ НА МИНИСТЪРА

Според земеделския министър Мирослав Найденов  няма да има никакъв проблем със зърнения баланс. Очакват се около 3.9 млн. тона пшеница. Производството на ечемик е 700 хил. тона. Зърното е с добро качеството. Очаква се производството на хляб стандарт “България” да се увеличи. Оправданието на хлебопекарите досега беше, че няма достатъчно качествено зърно. Министърът отправи апел към хлебарите и мелничарите да се запасят с качествена пшеница преди тя да бъде изнесена. Добрата реколта не дава основание за повишаване на цената на хляба.

                                                                                                                   Валери КОВАЧЕВ

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Редакцията не носи отговорност за публикуваните от читателите коментари. Коментари, които съдържат нецензурни думи и обиди, които насаждат етническа или религиозна вражда, ще бъдат изтривани!