сряда, 3 август 2011 г.

Овчаров откри „Мадоната от Перперикон”

Скелети на млада жена с дете в ръцете си разкри екипът на проф. Николай Овчаров на Перперикон в издълбан  в скалата гроб. Майката и детето са в молитвена поза, така, както се изобразяват на иконите Богородица и младенеца.

Преди три години Овчаров е открил подобен гроб в некропола край русенското село Нисово. Според археологическите данни и етнографските извори селото изчезнало при чумната епидемия през 18 век. Подобна е ситуацията и с гроба от Перперикон, но той е много по-ранен, коментира археологът. Той датира останките в периода Х-ХII век. Основание за това му дава фактът, че е разположен върху стара базилика от IV-V век, а върху него са зидовете на средновековна църква от ХII-XV век.

Гробът е намерен в северната част на базиликата в Акропола на Перперикон, част е от некропол с повече от 70 гроба отрити досега. Базиликата е проучвана от Иван Балкански преди почти 30 години, но тази част, където сега е открито погребението, не е довършена.

Става дума за младо момиче – 17-18 - годишно, върху лявата ръка на което е положено тяло на бебе, докато дясната е по тялото. Десният крайник  на жената е унищожен от зида, вдигнат върху гроба, казва археологът.

Според Николай Овчаров при подобни погребения е съществувала традиция, макар и рядка, да се прави нещо като образ на молитва. Възможно е да се е търсила и християнската символика, както при Исус Христос в обятията на  Богородица след свалянето от кръста.

Когато открили костите, учените предположили, че става въпрос за новородено, а майката е починала при раждането. След това откриват, че са запазени част от млечните зъби на детето, което ги навежда на мисълта, че  двамата вероятно са починали от епидемия.

В краката на трупа има части от кости  на друго погребение, вероятно преди това  в камерата е имало друг мъртвец,  практика която се използва и до днес. Това е много интересна находка, която допълва представите ни за живота през Х-ХII век , коментира Овчаров.

Археолозите продължават разкопките в източната и южната част на Акропола там, където е връзката му с двореца-светилище. В южната част са открили голяма сграда, изсечена в скалите. Разкрит е и склад към нея от късноантичната епоха - IV-V век, в който са намерени досега три питоса /делви/. В тях древните съхранявали зърно и вино.

Проучването на сградата ще продължи, защото вероятно достига до голяма дълбочина, уточни проф. Овчаров.


Снимки: Нахит ДОГУ

11 коментара:

Анонимен каза...
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.
Анонимен каза...

Много важна за нашият регион находка.Браво!

Анонимен каза...

Стига с тези вероятности на Овчаров.Той да не е медиум?И когато става дума за Перперикон пишете кой го е открил и пръв описал, а не да се смята за откривател Овчаров, който знае как да намери пари за разкопки.Пишете истината! А не летни измислици.

Анонимен каза...

bravo na ovzarov

Анонимен каза...

Стига с PR-кампаниите на Овчаров, не е ли е време вече да си ходи от Родопите!?

Анонимен каза...

Мен не ме интересува,кой го е открил,а какво е открито...

Анонимен каза...

Няма нищо съществено открито.Овчаров се чуди как да закрие археологическото лято, защото за разлика от колегите си няма съществен резултат от работата си,въпреки многото пари, които успява да измъкне за собствения си ПР.Това вече и третокласниците го разбраха.Ако от всяко древно погребение излизаше мадона...

Анонимен каза...

Някой,май много има зъб на този Овчаров...
Не го познавам,но съм сигурна,че който и даго замести,ще му намерят кусури.

Анонимен каза...

Овчаров не е полезен за науката, защото тиражира измишльотини като например гроба на Орфей.Както Евридика не е погребана, така и Орфей .Но жаждата на Овчаров за слава замъглява здравия разум.То бива бива измишльотини ама чак толкова. Той ни има тука за туземци.Ако ставаше само с празни приказки можем да кажем, че край Кърджали и погребан например Крали Марко или Хитър Петър...

Анонимен каза...

находката е интересна - Мадоната, ние присъствахме на откриването и, беше много яко..

Анонимен каза...

За завистта май наистина няма почивен ден! Жалко?! Затова си кретаме, а пък проф. Овчаров прочу Кърджали. Да е жив и здрав.

Публикуване на коментар

Редакцията не носи отговорност за публикуваните от читателите коментари. Коментари, които съдържат нецензурни думи и обиди, които насаждат етническа или религиозна вражда, ще бъдат изтривани!