петък, 27 май 2011 г.

Частни погребални агенции „купуват” покойници

50 лева на труп плащат частни погребални агенции на лекари от болници, за да им уредят клиенти за погребения. Някои карат на твърдо възнаграждение за месец. Затова те поддържат черни каси, от които плащат рушвети, заяви пред журналисти в Кърджали председателят на Сдружението на обредните домове в България Методи Петров.
”Купуването” на покойници е повсеместна практика в страната. Недобросъвестни частни фирми прецакват не само общинските обредни домове , но и своите конкуренти от частния сектор. Причината за това е остарялата нормативна уредба, която бе от 1984 г. Едва на 21 април тази година правителството прие нова наредба, която вбеси някои от сдруженията на частните погребални агенции. Те излязоха с остри нападки срещу общинските обредни домове, като ги обвиняват в монополизъм.
 Войната между частници и общински обредни домове непрекъснато ескалира и ударите под пояса се пренесоха в медиите.
Първи частниците обвиниха общинските структури, че укриват данъци и със спестеното „купуват” покойници. Крадецът вика дръжте крадецът, реплекира Методи Петров. Той призова контролните органи да проверяват не само общинските обредни домове, но и частните погребални агенции. Досегашната практика сочи, че общинарите са проверявани поне два пъти годишно. За частниците обаче това не важи.
 Не може да искат от нас куп неща за катафалките, а частниците да превозват трупове с коли, с които същия ден са карали хранителни продукти, негодуват от Сдружението на обредните домове.
 Основният сблъсък обаче е за стопанисването на гробищните паркове. То се поема от общинските обредни домове. Те от своя страна искат да извършват и траурни обреди, за да си покриват разходите. Частниците обаче смятат, че не са равнопоставени. И настояват общинските обредни домове да се занимават само с поддръжка на гробищата. Останалата дейност искат да я извършват само те.
Не може едни да правят само разходи, а други да прибират печалбата. Не приемам това, че частни фирми искат да издевателстват финансово и психически над роднините на покойниците, подчерта Методи Петров.
 Шефката на обредния дом в Кърджали Моника Атанасова подчерта, че една от функциите на тяхната институция е социалната. Месечно извършваме по 6-7 социални погребения. Това частниците никога няма да направят, отбеляза Атанасова.
Георги КУЛОВ

4 коментара:

Анонимен каза...

Що за простотия е това-Частна погребална агенция,ами да си купят парцел и да си направят частен гробищен парк.Току са започнали и частници да подписват граждански брак или частно МВР за лични карти.Навремето имаше едни дето бяха решили да си правят частна община и маса народ им повярва.Според мен има дейности и мероприятия,които са изцяло дело на Държавата и Общините.С радоста на човека може да се спекулира,но с неговата тъга,не и държавата нетрябва да допуска това.

Анонимен каза...

За съжаление положението в Б-я отново е нагоре с краката и тук:Частни погребални агенции има отдавна, в Кърджали също."Ритуал" ЕООД и Агенция Ритуал ЕООД са точно такива, нима това ви изненадва?
Надценките при тях са високи, но това явно не се знае и разбира от хората.
Що се отнася до частните гробища-да, такива вече има в София.Който иска отива там и плаща огромните им суми.
Всичко останало трябва да е дело на общинските Обредни домове, тъй като само чрез тях се определя парцела, деня, часа за погребението,изкопава се гробното място и въобще всички услуги, свързани с общинските гробища са вменени със закон като дейности на общинските предприятия! Всички частни фирми, върху гърба на общинската услуга трупат печалба, спекулирайки с мъката на близките на покойните лица.
Трагедия сме си, но сами сме си виновни за това.След като Обредния дом в Кърджали работи без почивен ден и денонощно предлага обслужване с пълния набор от стоки и услуги, то кой кара хората да отиват в двете частни погребални фирми и да плащат двойни и тройни разценки при съмнителното им обслужване? След изнесената информация дано много хора разберат, че са лъгани!

Анонимен каза...

ami napravete si i drug vid teather de, ne samo tragedia...idete i napravete pone edin klozet za jivite, deto otivat na grobi6teto

Анонимен каза...

i v kakva ritualna zala lejat trupovete pri kakva staina temperatura i kolko vreme mogat blizkite da se razdelqt s pokoinicite predi pogrebenieto ili kremaciata. ili barsate da gi izhvarlite kato bukluci umrelite hora????

Публикуване на коментар

Редакцията не носи отговорност за публикуваните от читателите коментари. Коментари, които съдържат нецензурни думи и обиди, които насаждат етническа или религиозна вражда, ще бъдат изтривани!