понеделник, 10 януари 2011 г.

СТРОИТЕЛ ПОСЯГА КЪМ ДАРЕНО ОТ ВЯРВАЩИ

Строителна фирма, която трябваше да построи сградата на Българската Божия църква в Кърджали, но не изпълни изцяло договореното, сега води съдебни битки за неполучено, според тях, заплащане. Представителите на църквата казват, че авансово са изплатили парите за свършеното от „Форум Ареа” ЕООД /правоприемник на ЕТ ”Генъл-Генади Милев”/ - 77 484 лв. При това сградата е трябвало да е напълно готова до края на 2002 г., според офертата. Заради подпочвени води се налага да се удълбочат основите и от Църквата решават там да се оформят помещения. Трябва допълнително да се избият два прозореца и врата и да се направят две стълбищa. В офертата на строителите е записана окончателна сума без допълненията 136 000 лв. През 2003 г. тези работи са направени. Но
СТРОИТЕЛЯТ НАСТОЯВА ЗА ВСЕ ПОВЕЧЕ ПАРИ
без да представи количествено-стойностни сметки за извършеното. Спира да работи, но продължава да използва незавършената сграда за складова база. А в двора на църквата изправя арматурно желязо за другите си обекти, което предизвиква протестите на живеещите наоколо, защото е доста шумно.
Вече е очевидно, че строителят не бърза да си свърши работата и от Църквата се заемат да довършат сградата сами. Завършена е през 2008 г. с дарения и труд на вярващи. Но упълномощеният представител на „Форум Ареа” Христо Милев отказва да подпише документите за въвеждането й в експлоатация. От Църквата все пак успяват да се справят с документацията и акт 16 е подписан през декември 2008 г. На Великден 2009 г. храмът е осветен.
Складът обаче продължава да си е в приземието. Въпреки настояванията на хората от Църквата да изнесе складираните строителни материали на фирмата му, Христо Милев отказва.
ПРИНУДЕНИ СА ДА ЗАВЕДАТ ДЕЛО
Съдът излиза с решение фирмата да освободи помещенията и да изплати 2446 лв. на ищците. Това се случва след намесата на съдебен изпълнител, който извършва принудителен въвод на собствениците на 2 юли 2009 г.
Христо Милев отвръща с иск срещу Църквата за 231 940 лв. - цената, според него, на извършените от фирмата му строителни работи, които с платеното от църквата възлиза на 309 424, 80 лв. с ДДС. Поискана е съдебна експертиза от двете страни и експертите изчисляват, че както предвидените в проекта работи, така и реално свършеното по вече построената сграда струва около 141 хил. лв. Окръжният съд в Кърджали отсъжда на 7 октомври 2010 г. на строителите да бъде изплатена от Църквата 71 986 лв., след като се приспаднат първоначално платените пари, плюс 1 993 лв. за съдебни разноски. Общо 73 980 лв.
И ДВЕТЕ СТРАНИ ОБЖАЛВАТ
Строителят продължава да настоява на претенциите си за в пъти по-висока сума от присъдената. От Църквата също обжалват първоинстанционното решение.
Според пастора Хари Атанасов, има данни за извършени данъчни престъпления, включително и поради факта, че са завишени количествата на някои строително-монтажни работи /СМР/, за които строителят претендира, но които реално не са извършени. По случая има работа и за прокуратурата, защото Милев е представил документи с невярно съдържание. Според експертизата, повече от половината от реално изпълнените СМР са завишени, а някои количества са калкулирани по два пъти.
Надяваме се на справедливостта и обективността на съда, най-вече защото храмът е построен с даренията и труда на вярващите и на наши приятели, подчерта Атанасов. Жалко е, че строителят се опитва да „печели” от дареното от други хора и от тяхната вяра. Може би ще си даде сметка, че греши. Но злото ще е направено, ако се случи сградата на църквата да бъде продадена, за да му бъде платен несправедливият иск.
 
Йовко Костов, строителен инженер
Учудващо е, че строителят претендира да е изпълнил на обект Молитвен дом на Българска божия църква в Кърджали СМР на стойност 309 423, 80 лв. Като специалист не е трудно да преценя, че няма как да се стигне до тази цифра, още по-малко за изпълнената от него част от договора. Много от довършителните работи, които са по-скъпо струващите, църквата завърши за своя сметка. Доколкото знам, по сметки на надзорната фирма цялостното изпълнение е за около 110 хил. лв. Моята преценка се базира и на преките ми наблюдения върху качеството и начина на изпълнение на обекта, който е съседен на жилището ми. Като се има предвид и забавянето на строителството с 3-4 години, според мен църквата е доста ощетена.
Георги Койчев, дарител за храма
Въпреки кризата, ние с моята съпруга редовно даряваме средства за храма и за църквата. Имаме достъп до отчетите, които са открити за дарителите. Запознати сме с документацията по строителството на църквата. Сумите, които са разплатени на строителя - 77 484 лв., са многократно и непосредствено проконтролирани от църковното настоятелство, от нас и от други дарители. Освен това помогнахме и помагаме с доброволен труд за довършването на храма. Ние не бихме желали нашите дарения да отидат, за да се облагодетелства някой, който се опитва да заблуди нас и правосъдието.
Аз съм земеделски производител, а жена ми Гинка е счетоводител. Нашият принцип е, че за да пожъне човек, трябва първо да посее.

Радослав Станев, журналист

Малко са хората в Кърджали, а и в България, които в днешно време се нагърбват със задачата да построят църква за Господа. Аз съм православен християнин, но подкрепям този Молитвен дом на Българска Божия църква. Той е чест за Кърджали с хората, които го изградиха и с архитектурата си. За мен Пенка и Хари и хората от църквата са истинските строители понеже дават всичко от себе си, без да очакват да получат нещо в замяна. Нещо страшно е някой да иска да спечели от такава кауза и то в пъти повече над реално вложеното от него.

Татяна Велкова, бизнесмен и дарител
Когато давам за църквата, аз давам на Господа и Той е който оценя моето дарение и вяра. Даренията са скъпоценни пред Бога. Пасторът Хари Атанасов и съпругата му Пенка са едни от най-големите дарители за храма. Като художници, те организираха много изложби и средствата от продажбата на техни картини вложиха в изграждането на този храм, за подпомагане на сираци, болни и хора в нужда. Възхищаваме се на скромността и всеотдайността им и се радваме, че в Кърджали живеят и такива хора.

Петра АНТОНОВА

Блог на църквата, „Заедно Можем” в интернет:

http://together2gather.blogspot.com/

Банкова сметка за дарителската акция :
Райфайзенбанк,
Кърджали 6600, ул. „Стефан Караджа” 14
BIC:RZBBBGSF
IBAN: BG22RZBB91551000495215
Българска Божия Църква Възкресение Христово
/в лева/








9 коментара:

Анонимен каза...

Прави добро, за да получиш добро. Просто си го е казал народа.

Анонимен каза...

Не вярвайте на псевдопастора Хари Атанасов. Той използва даренията на вярващите за лично облагодетелстване, По данни на агенцията по вписванията лицето притежава два магазина и апартаменти в София.

Хари Атанасов каза...

Анонимен, напиши си името за да докажеш, че това е вярно и че става въпрос за същия Хари Атанасов, когото сега оклеветявяш!

Анонимен каза...

Хари, за толкова пот и труд, по-добре да беше се заел със спасяване на хора вместо за битката за "пет камъка и малко бетон". Всичко е в буквален смисъл!

Анонимен каза...

ПРИЗИВ към всички добри хора: Не давайте пари за църквата на Хари Атанасов! Имахме намерение да дарим определена сума, но след проверка от наша страна при всички съдия-изпълнители практикуващи в гр.Кърджали установихме, че църквата не е под запор, защо лъже хората ... Моля, компетентните органи да обърнат внимание за наглостта и измамата, която върши.
Мариана

Божий служител каза...

Мариана, къде Хари Атанасов или хора от църквата са казали, че църквата е вече под запор, че да проверявате и казвате,че той лъже? Някой друг ви е излъгал или не сте разбрали нещо! Проверете и вижте, ако наистина сте добронамерени. Бог да ви благослови!

Unknown каза...

Мариана, наистина прибързвате в призива си. Това, което аз разбирам от информацията предоставена тук на този сайт е, че църквата събира пари за да плати дължимото на строителната фирма, в случай, че съдът постанови решение в полза на ищците. Ако обаче решението е в полза на църквата, пастирите се ангажират да използват парите за да послужат на местното общество и да бъдат прозрачни в харчовете. Аз мисля, че си струва да помогнем и да имаме малко доверие в тия хора.

Анонимен каза...

Незнам защо хората така се надигат срещу нещо толкова хубаво и добро. Добри неща не се случват под път и над път. Хари е дал целия си живот, вярвания и убеждения в това, което прави. Недейте така да оскърбявате хората, които са съградили този храм (и не, под храм нямам предвид просто тази сграда). Според мен, който се е докоснал до тях е намерил за себе си мир и един друг свят по-чист,по-пъстър и благословен. За мен трудът на Хари трябва да се уважава, да се подкрепи и продължи. Благодаря, че има хора като вас!

Петър Рашев каза...

Хари и Пенка Атанасови от години са познати с добри и благородни дела. Общността на Кърджали има нужда от християнски храм - не пропускайте да дарите!

Публикуване на коментар

Редакцията не носи отговорност за публикуваните от читателите коментари. Коментари, които съдържат нецензурни думи и обиди, които насаждат етническа или религиозна вражда, ще бъдат изтривани!