понеделник, 10 януари 2011 г.

Помогнете на 4-годишната Анибел

Приятелски жест преди Коледа отправиха малчуганите от детска градина „Баба Тонка” във „Възрожденци” към 4-годишната Анибел, която се нуждае от скъпоструващо лечение. Момиченцето от една година вече не посещава детска градина, защото ходи на хемодиализа, в момента се нуждае от бъбречна трансплантация. От 20 до 23 декември децата подредиха базар с коледна украса от играчки, сурвачки, картички и други коледни чудеса, за да съберат пари за малката Анибел. Доведоха и родителите си. Това беше един хубав урок за децата, които осъзнаха, че трябва да помагат, когато могат, с каквото могат, каза директорът Маргарита Спирова. Събрали са близо 750 лв., които ще внесат по сметката на Анибел. Със 70 лева са помогнали от детска градина „Чайка”, 65 лв. дарили от детска градина „Ян Бибиян”, 100 лв. донесли децата от 6а клас на СОУ „Йордан Йовков”. Някои кърджалийци си купили сувенир по левче, но пък дарили по 10 лв. за лечението на тежкоболното детенце.
Инициативата за благотворителната акция за 4-годишното момиченце е на колектива на ЦДГ „Баба Тонка”, но с готовност в нея се включват всички деца.
Някои от тях толкова искат да помогнат, че на всяка цена искат играчките им са красиви. За болестта на Анибел децата и учителките научават от квартала. Чуват, че има касичка, в която се събират пари за лечението на момиченцето.
Четиригодишната Анибел от Кърджали страда от няколко заболявания. То е далеч от безгрижните си връстници и от усмивките и смеха на детството.
Родителите на Анибел са разделени. За нея се грижи майка й - Ангелина, с която от няколко месеца по стечение на обстоятелствата са в София. Живеят на свободен наем от 250 лв. Грижите за 4-годишната Анибел не оставят много време на майка й да работи. Държавата им отпуска 260 лв. заради заболяването на детето.
Анибел боледува от август 2008 г. До  февруари миналата година с лекарства, специален хигиено-диетичен режим и непрекъснати контролни прегледи и лечение в детския хемодиализен център в столицата, семейството е успяло да задържи бъбречната функция в едно що годе добро състояние. След прекарана остра вирусна инфекция обаче бъбреците са отказали изцяло. Сега 4 пъти седмично Анибел е на хемодиализа.
Заболяванията на Анибел са хемолитично-уремичен синдром, терминална бъбречна недостаъчност (последен стадий), хемодиализно лечение и високостепенна артериална хипертония. Детето почти не уринира, а в много добри случаи по 100 -150 грама за 24 часа. От високото кръвно, което поддържа, са й се повредили очите, носи очила. Пие през три часа лекарства за кръвно.
По думите на лекуващия лекар на Анибел в България не е възможно да се направи генетичен анализ за вродени форми на хемолитично–уремичен синдром. Поради необходимостта от извършване на бъбречна трансплантация и липсата на жив донор, неразвитата донорска база за трупни органи и недостатъчен опит в трансплантациите при малки деца и придружаващите заболявания на Анибел  трансплантацията трябва да се направи в чужбина.
Майката на Анибел е прекарала исхемичен мозъчен инсулт и не може да е донор на детето си. В същото време бащата отказва да даде бъбрек на Анибел. Единствената надежда на семейството е бабата да е подходящ донор или да бъде намерен донор извън семейството. И в двата случая цената на трансплантацията е непосилна за семейството на Анибел. Тя варира от 50 000 евро във Франция и 100 000 евро в Германия до 50 000 долара в Турция.

Към момента семейството на Анибел не може да получи необходимата подкрепа от държавата и действащите програми за лечение на деца. Единствената надежда са широко отворените сърца на хората. Във фейсбук е създадена група, подкрепяща инициативата да бъде спасен един живот - този на 4-годишната Анибел. Наскоро майката Ангелина Иванова оповести в социалната мрежа, че дарителската сметка за Анибел е достигнала  24 720 евро. До вчера наобяд страницата Да помогнем на 4-ри годишната Анибел, подкрепяха 8 643 души.

Дарителската сметка е:
BG19FINV91501304458500
BIC FINVBGSF
Адресът на банката е София, ул. "Драган Цанков" 37, Първа инвестиционна банка

Дарение може да направите и чрез изпращане на sms с текст DMS ANIBEL на номер 17 777.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Редакцията не носи отговорност за публикуваните от читателите коментари. Коментари, които съдържат нецензурни думи и обиди, които насаждат етническа или религиозна вражда, ще бъдат изтривани!