понеделник, 10 януари 2011 г.

Михалевски: Държавата да се намеси в изкупуването на тютюна

Положението с изкупуването на тютюна е изключително тревожно. Тази година основните лицензирани фирми забавят старта на кампанията. Това е продиктувано от световната конюнктура на големите монополи за производство на цигари, сподели депутатът от Коалиция за България Димчо Михалевски. За съжаление началото на кампанията не се очаква преди 15 януари. По-голямата част от продукцията ще бъде изкупена вероятно през февруари, прогнозира той.
От произведените близо 40 000 т тютюн в страната има вероятност да остане неизкупена около 20 %  от продукцията. Това е много тежък удар на производителите. Съчетано с увеличените осигурителни вноски, с въведения нов данък от 10 % върху приходите на хората, независимо, че им се признават 60 % присъщи разходи, ще постави на колене над 10 000 семейства в България.
Още със старта на работата на Народното събрание в сряда ще поискаме в земеделската комисия да бъде изслушано ръководството на Министерството на земеделието и храните и да бъдат взети мерки за намеса на държавата в тази ситуация, каза депутатът. Хората разчитат единствено на тези приходи и това би обрекло на глад хиляди семейства. Няма как да покрият разходите и да преживеят.
Единствен, който може да се намеси, е държавата. Как ще го направи, това вече е работа на управляващите. Ще настояваме за незабавни мерки, каза депутатът. Той очаква напрежението на производителите да ескалира в протести, защото се увеличават задълженията към държавата, застрашено е тяхното оцеляване – изхранването на семействата, нямат средства за обучение на децата.
Никой не им дава обяснение какво се случва. Тютюнът вече е подготвен за изкупуване, започва да мухлясва. В края на февруари вече трябва да подготвят разсада за следващата реколта. Хората разчитат държавата да се намеси и тя е длъжна да го направи.

2 коментара:

Анонимен каза...

НАГЪЛ НЕЩАСТНИК! ВСЕЗНАЙКО ! ТУКА НЕ ВЪРВИШ !
КРАДЕЦ И ПОМИЯР !!!!!!!!!!!!!!!!!!

Анонимен каза...

Mnogo grubo se izravqvate za g-n Mihalevski ,gospodin Anonimen 1.Az ne go poznavam,kato Vas ,lichno,no tova koeto pishe: e SAMATA ISTINA i sym napylno syglasna s nego.Vie opredeleno ne ste ot nashata cherga i ne Vi vylnuvat nashite problemi.V takyv slushaj,molq,ne vzemajte otnoshenie za neshta,koito ne Vi kasaqt!

Публикуване на коментар

Редакцията не носи отговорност за публикуваните от читателите коментари. Коментари, които съдържат нецензурни думи и обиди, които насаждат етническа или религиозна вражда, ще бъдат изтривани!