вторник, 7 декември 2010 г.

Студенти призовават връстници: Не емигрирайте!

Да призоват младите хора, техни връстници, да не заминават за чужбина, е посланието на студенти от филиала „Любен Каравелов” в Кърджали за 8 декември. Мюзикълът, в който ще загреят предпразнично, е озаглавен малко провокативно - „Заминаване за Америка”.
Величка Мартинова и  Петя Георгиева се обучават заедно за втора година по специалността начална училищна педагогика с чужд език. В малкото заведение с дървени маси на ул. "Отец Паисий" се готвят за упражненията по психология. Говорят си за теста за агресивност, който помага на учителите в начален курс да преценят психологически децата. Ден преди най-студентския празник двете момичета се навиха да разговаряме за това какво очакват от него, трудно ли е да си студент по време на криза и какво мислят за учителската професия.  
21-годишната Петя Георгиева няма да може да празнува, защото за съжаление е на работа. Времето е кризисно и трябва да си помага финансово. Петя повтаря курса, защото втората година е изостанала много с лекциите. Работила едновременно на две места и накрая не успяла да завери семестъра, казва момичето, макар да не го приема като драма. В първи курс си е изкарала страхотно на 8 декември, купонясвали до късно на Белите брези. И тази година са имали желание да отидат на хижа, но ще им излезе скъпо, някъде към 70 лв., коментират двете момичета. Петя живее в Кърджали, тук е завършила първо в училище „Св.Св.Кирил и Методий” а после и в техникума по хранене в града.
Според Величка, която наистина харесва професията учител, преподавателите във филиала са достатъчно толерантни към студентите, които работят. Тя самата също го прави, няма как. На запад всички студенти се издържат като работят и така е редно, смята второкурсничката. В помощ са й и парите от европейските стипендии за висок успех – по 90 лв. на месец. С тях си покрива и двата семестъра, даже й остават. 36-годишната жена смята да запише след това магистратура по специална педагогика, защото има опит с деца с увреждания и иска да работи за тях.
Днес техният курс ще празнува в бар „Ориентал” във „Възрожденци”, ще бъдат в сватбения салон. Кувертът е един от най-евтините – 15 лв. Истинската студентска треска беше първата година, сега учим и работим, и няма време да се замисляме много, коментира Величка. Но днес задължително ще се изкарат добре, ще се отърсят от целия стрес.
Тя смята, че безусловно ще се реализира като учител, защото вече са минали трудните години – 96 – 97 г., когато не се раждаха деца. Сега детските групи в градините са пълни, а и младите хора раждат поне по едно дете в семейство. Величка смята, че заради целодневното обучение ще се открият нови работни места за млади преподаватели. Освен това голяма част от педагозите вече са пред пенсия и някой трябва да ги замести.

Радка ПЕТКОВА
Снимки: Петко БОРИСОВ
 

1 коментар:

Анонимен каза...

po krasiwi nqma6e li

Публикуване на коментар

Редакцията не носи отговорност за публикуваните от читателите коментари. Коментари, които съдържат нецензурни думи и обиди, които насаждат етническа или религиозна вражда, ще бъдат изтривани!