петък, 19 ноември 2010 г.

Без път и тоалетни няма туристи

Посланиците на САЩ Джеймс Уорлик и на Норвегия Тове Скарстейн днес разгледаха Перперикон, а с ролята на екскурзовод се зае проф. Николай Овчаров.
Никога не съм виждала нещо подобно на този град. България има много богата история и нищо не я показва така, както това място, каза пред журналисти нейно превъзходителство Скарстейн, след като приключиха обиколката.
Това е изумително и магическо място и никой не би могъл да ни го представи по-добре от проф. Овчаров. Сега разбирам защо го наричат Индиана Джоунс на България, изрази впечатленията си посланик Уорлик.
Мисля, че много хора в САЩ и на други места не осъзнават каква богата история има България. Включвам и себе си в това число. От момента, когато пристигнах през януари, непрекъснато се учудвам. Мисля, че страната постепенно става известна на хората от другите страни благодарение на европейските програми, допълни той.
Госпожа Скарстейн обаче не спести и критиката си. Ако достъпът до Перперикон е толкова труден, както е сега, туристите просто няма да идват, каза тя. Много неща трябва да се направят – пътища, посетителски центрове, инфраструктура, включвам и тоалетни, и кафенета. Хората, които идват от Европа и САЩ, ще очакват това. И още нещо е важно за европейските стандарти – трябва да има достъпност и за хора с понижена подвижност, подчерта тя.
На въпрос дали след визитата им може да се очаква някакво финансиране за Перперикон и в отговор на забележка на посланик Уорлик, че правителството на Норвегия отпуска финансиране за подобни обекти, скандинавската му колежка обясни, че европейските фондове си имат процедури, които трябва да се следват - да има предложение от местните власти, да участват в конкурс и да бъдат одобрени, за да получат финансиране. За съжаление, една посланическа визита не води след себе си автоматично средства, каза г-жа Скарстейн.
Трябва повече мотивация освен това, че един посланик е дошъл да види Перперикон, за да дойдат туристи от Европа, отговори тя на въпрос дали може да се очаква засилване на интереса към паметника след визитата им.
Искам да видя американци, които идват в България и те ще са толкова възхитени, ако дойдат на Перперикон, колкото съм и аз, беше любезният отговор на Джеймс Уорлик на същия въпрос. Но има и много българи, които не осъзнават колко богат е Перперикон. Затова вашата работа е толкова важна, защото привлича хората и ви благодаря, че сте тук, обърна се той към журналистите.
Посланикът отклони желанието им да зададат въпроси извън темата за посещението им. Нека да обърнем внимание на историята, а друг път ще говорим на други теми, каза той.
Тонка ГОГОВА

2 коментара:

Анонимен каза...

то за туристи са нужни и артефакти,но овчаров ги няма.само фукни има и вие журналистите участвате в престъпленията на овчаров,като го хвалите като откривател.той само си снесе яйцето в перперикон.и после го опече на котлона.

Анонимен каза...

ех тая посланичка на норвегия,много умна бе.пък ние си мислим,че храстите са достатъчни.овчаров си проси пари като ги води насам,щото те туземци отдавна не са виждали.толкова прозрачно,до немай къде.ама колкото и да копае нищо не може да намери,щото то не е в перперикон.ще трябва да се насочи към друг обект,там да си снася кукувичите яйца.

Публикуване на коментар

Редакцията не носи отговорност за публикуваните от читателите коментари. Коментари, които съдържат нецензурни думи и обиди, които насаждат етническа или религиозна вражда, ще бъдат изтривани!