петък, 19 ноември 2010 г.

Педлагат отмяна на забраната за износ на суровия и необработен тютюн

Отпадане на монопола при изкупуването на суровия и необработен тютюн и отмяна на забраната за износ на суровината, предлага депутатът от ГЕРБ Стефан Господинов. Пред Агенция „Фокус” народният представител обясни, че в момента Законът за тютюна и тютюневите изделия забранява износа на суров и необработен тютюн, а фирмите, които имат право да изкупуват, са на лицензионен (разрешителен) режим. Мотивите са, че след като пазарът бъде освободен, производителите ще могат да получат много по-добри цени, отколкото в момента. Фирмите, които имат право да изкупуват тютюн в момента, са 29, уточни Господинов.Промяната в закона подкрепят депутати от ГЕРБ от тютюнопроизводителни райони от Североизточна България, от Кърджали, Хасково и Благоевградско.
Голям проблем в момента е изкупната цена на тютюна, която е твърде ниска, отколкото например в Гърция. Когато има монопол, какъвто е създаден с лицензионният режим, е нормално да има елементи на изнудване с цел намаляване на изкупните цени на тютюна, поради което губят самите производители, смята депутатът.
„Хората нямат избор и им се налагаше да продават на цените, които им се предлагат от изкупвачите. Всеки един търговец на пазара може да започне такава дейност, след като влезе в сила промяната, така пазарът ще се освободи и ще намали маржът между изкупната цена и продажната цена в чужбина. Така ще се намали до минимум разликата”, заяви депутатът.
Предложението за промяна на закона е входирано в Народното събрание. Предстои да се разгледа първо на Комисия по земеделие и гори. Това може да се случи в рамките на две седмици.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Редакцията не носи отговорност за публикуваните от читателите коментари. Коментари, които съдържат нецензурни думи и обиди, които насаждат етническа или религиозна вражда, ще бъдат изтривани!