вторник, 30 ноември 2010 г.

Шивачки на протест в Ардино

От месеци не сме получавали заплати, децата ни гладуват, с тези думи посрещнаха екипа на „Нов живот” близо 130 жени,  застанали пред цех в Ардино. Шивачките от „Бултекс” ООД казват, че не са получили трудовите си възнаграждения от юни. Бившите собственици на фирмата Абдулах Мутен и Хамди Йозкан я фалират и създали нова -  „Ардатекс” ООД. С нашите пари отвориха  цех и сегашните работниците ще споделят нашата съдба след време, предупреждават жените.
Полицейски патрул  стоеше пред входа на цеха, бранейки собствениците и работещите там от гнева им. Опитът ни да се срещнем с някой от „патроните” удари на камък. Заминали са за Кърджали, ни обясни един мъж зад заключената врата.
Всеки ден от месеци жените идват пред цеха с надеждата да намерят решение на проблема си. Собствениците вече не искат да разговарят с тях, след поредицата от обещания, че ще имат работа. 12 години работихме  за тях, сега ни оставиха на улицата, казват шивачките.
Това е цех на бившето предприятие „Орфей", който през годините преминавал в различни ръце, а последни собственици са двама съдружници турски граждани, дошли от Холандия. Преди месеци те разделили бизнеса си, всеки си направил цех, а 130-те жени останали без работа, единствено с обещанието, че ще бъдат назначени. В новия цех сега работят само 60 жени. Другият, където са работили, е затворен. Жените не знаят всеки следващ ден как ще оцеляват, без заплата, без осигуровки и без да са им уредени документите, че са съкратени. А работодателят им не се стряска нито от синдикатите, нито от Инспекцията по труда, нито общинското ръководство.
В началото на седмицата шивачките блокирали вратите на новия цех и не допуснали в него нито един от работещите. Смятат, че са в правото си, тъй като търпението им се е изчерпило след месеци жалване ту пред кмета Ресми Мурат, ту пред синдикатите в Ардино и областта, ту пред Инспекцията по труда в Кърджали. Кметът Ресми Мурад обещал да им съдейства и  ги посъветвал да търсят правата си в съда.
Измамените нямат пари за съдебни дела, затова заплашват с граждански протести, щафетни гладни стачки, блокиране на пътя Кърджали-Смолян. Някои обаче в отчаянието си стигат до там, че вече мислят за самоубийство. Банките си искат парите, сметките се трупат, а няма с какво да ги платим. Децата искат своето, имаме студенти, как се живее така, питат те.
Не мога в продължение на месеци да се връщам вкъщи с голи обещания, че ще ми платят ту този, ту следващия, ту по-следващия месец и да лъжа децата, че тогава ще им купя обувки и якета, плаче една от жените. Знаете ли как оцеляват тези семейства, в които и двамата работят в цеха, пита друга.
Вдовица съм, аз крепя семейството, но никой не ни зачита за хора, не издържам повече, казва трета. Толкова ли сме незначителни, толкова ли нашата съдба на хора, които работят за 150-200 лева, не трогва сърцата на никой, не издържаме повече този живот, казва през сълзи друга. Гневят се, че собствениците на останалите цехове в Ардино буквално им се подиграват. Където и да потърсим работа,  ни предлагат по 150 лв. заплата, знаят че сме притиснати, че няма къде другаде да работим.
През юли във фирмата е учредена синдикална организация на КНСБ. Пет месеца синдикатите не бързат със сключването на колективен трудов договор, казват шивачките. Сега, ако работниците решат да съдят патроните-измамници, ще трябва да го направят не на базата на колективен иск, а всеки поотделно. Имахме готовност да пътуваме за Кърджали за среща със собствениците, кметът ни осигури автобус, но от синдикатите ни спряха, съмняваме се, че не действат в наш интерес, гневи се синдикалната лидерка Гюлназ Бейтула. 
А погледите на 130-те жени от Ардино сега са обърнати към медиите и омбудсмана на България. 
Снимка: Петко БОРИСОВ

8 коментара:

Анонимен каза...

В България нито един истински престъпник не е наказан.Всичко - от най-грандиозното до най-малкото престъпление се замитат,забравят,потулват.Това доказва,че ще имаме поне 45 години преход,след което пак ще поемем по някакъв нов път.Жална ни майка.Но за разлика от някои други наши сънародници,ние,българите, няма къде да избягаме.
Ние нямаме друга родина.

Анонимен каза...

Работодателите са си променили кожата,но нрава ще е същия.Съдете ги до дупка,колкото и продажен да е съда.Не им давайте и миг спокойствие

Анонимен каза...

Ами нали имате "Движение за права и свободи" на Ахмед Доган. Дигнаха врява до небето за сестрата на депутата Неджми Али, за вас защо не ги е еня.

Ресмито нали е много оправен. Хайде и вас да ви оправи. Тези турци там бяха уредени с актвиното съдействие на местното ДПС. Къде са сега те ?

А местният ГЕРБ нали имат властта. Нима немогат да направят нещо чрез Инспектората по труда.

Анонимен каза...

Чета в друият вестник, че Ресмито щял да плаща съдебните разноски на шивачките. Питам аз : С пари от джоба ли или с пари на данъкоплатците ?

Стига с този смешен популизъм. Парата не расте по дърветата, за да направи това той трябва да вземе например от водснабдяване на някое село или дървата за зимата на възрастните.

Некадърните управници са като пожарникарите. Но в случая тичат след пожари, които сами са създали.

Анонимен каза...

abe XORA zasto ispekcia po truda nenapravi proveka po slucaia ivv novia cex kadeto vseki den SIVACKITE rabotiat ot tmno do tmno idali imse plasta zatova ce ostavat ss prinuda na li sme strana clenka na EVROPA ama maisme clenka na ANADOLA stoto si praviat kakvoto iskat dori vv TURCIA ne tarpiat takiva rabotodateli napravo im razgonvat FAMILIATA neka prokuraturata i inspekcia po truda dasi svrsat rabotata ane da spat.

Анонимен каза...

Всички държавни структури подпомагат измомниците.Инспекцията по охрана на труда също.

Анонимен каза...

vsi4ko koeto kazvat e laga

Анонимен каза...

za6to tezi 6iva4ki sa 4akali tolkova vreme sled kato ne im e bilo pla6tano dali tova ne e niakakav nomer ot tiahna strana

Публикуване на коментар

Редакцията не носи отговорност за публикуваните от читателите коментари. Коментари, които съдържат нецензурни думи и обиди, които насаждат етническа или религиозна вражда, ще бъдат изтривани!