вторник, 30 ноември 2010 г.

Вяло недоволство срещу монополите в Кърджали

Вяло премина протестът на кърджалийци, насочен срещу фирмите монополи вчера, в частност EVN. Пред сградата на електоразпределителното дружество в града се събраха няколко десетки души, предимно възрастни. Разпънаха голям български трикольор. Исканията си обявиха чрез плакати с надписи „Не сме банкомати”, „Мълчанието на гражданите е злато за монополите”, „Не съм вол да влача монопол”, „Стига сте живели на наш гръб”.

Недоволните запалиха и символично свещи, надуха и свирки. Скандираха бяха „Стига монопол!”. Полицаи охраняваха протеста. Минувачи по улицата се спираха да видят какво става.
Инициативата е на Гражданско сдружение ДНЕС в Кърджали и Националната гражданска инициатива „Срещу произвола на монополите”. И в Кърджали, както и в цялата страна, хора от сдружението събраха подписи. В областта подписката обикаляше чрез мобилни екипи.
Протестът ни е срещу ВиК и енергото, за парното, , казва пенсионерът Методи Гавраилов. Според него все още нямаме гражданско общество. Недоволен е, защото е чул, че сега ще плаща и такса мощност, освен сметката си за ток.
Мюмюн Юсеин пък се оплака, че не може да открие партида вече две години, след като е купил къщата на брат си. Според него е подал всички документи, но резултат няма.
Целта ни е да съберем необходимите подписи и да изменим закона така, че да имаме по-качествен ток. Разходите, които правят енергийните дружества, да са ясни  и да ни докажат, че не надписват сметките, каза Тихомир Петков. Всеки трябва да знае за какво плаща. Хората споделят, че не се полагат грижи и за поддържане на електромрежата.
Днешният ни протест е против неясното формиране на сметките за ток, против високите цени и ниското качество на предлаганата услуга. Целта ни е да задължим енергийните дружества да намалят загубите, които им признава държавата, защото въз основа на тях се формира и цената на електроенергията, каза областният координатор на Гражданско сдружение ДНЕС Димитър Илчев.
Досега от пунктовете в Кърджали против монополите са събрани над 8000 подписа. Инициативата продължава до 20 декември, след това документите ще се внесат в Народното събрание.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Редакцията не носи отговорност за публикуваните от читателите коментари. Коментари, които съдържат нецензурни думи и обиди, които насаждат етническа или религиозна вражда, ще бъдат изтривани!