понеделник, 3 май 2010 г.

Почина арх. Михаил Савов

In memoriam

На 2 май почина почетният гражданин на град Кърджали от 1978 г. арх. Михаил Савов. Той е авторът на първия Общ градоустройствен план от 1973 г., благодарение на който градът ни е застроен в съответствие със съвременните изисквания на градоустройството.
Негови са проектите за някои от най-важните обществени сгради – на общината, на училище „Христо Ботев” и жилищния блок на бул. „България” с бившия магазин „9 септември”, сега „Родопея”.
Арх. Савов активно участва в обсъждането на проекта за застрояване на терена на бившите казарми и проекта за парк „Арпезос”, а също за трасето на обходния път на Кърджали. Неведнъж той е съветник за общинското ръководство по различни въпроси, свързани с архитектурата и градоустройството.
Роден е на 23 август 1934 г. в Попово. От 1960 г. започва да работи в „Главпроект” по архитектурни и градоустройствени задачи, свързани с Кърджали. Това е началото, което превръща постепенно града ни в съдба за арх. Савов. Мнозина си спомнят с уважение и признателност за него.
Арх. Савов беше приятел и сътрудник на вестник „Нов живот”. Колективът ни се прекланя пред светлата му памет и скръбта на близките му.
Сътвореното от него ще остане завинаги част от Кърджали.
Поклонението ще се извърши в София, в църквата „Свети Седмочисленици” на бул. „Граф Игнатиев” от 16 часа на 5 май 2010 г.
Поклон пред паметта му

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Редакцията не носи отговорност за публикуваните от читателите коментари. Коментари, които съдържат нецензурни думи и обиди, които насаждат етническа или религиозна вражда, ще бъдат изтривани!