понеделник, 3 май 2010 г.

Ще спасим ли Младежкия дом в Кърджали?

  • Общината има ясна концепция и държи да се направи ремонт, но засега няма средства
Сградата на бившия Младежки дом в парк „Горубсо” в Кърджали отдавна се руши. В ремонтираните прозорци зеят грозно дупки. Тук е необичайно тихо - къпинаци, потрошени стъкла и ярки надписи.
Дупките в прозорците с чисто нова дограма явно са дело на безделници, мотаещи се наоколо. Монолитната постройка е „украсена” с надписи по мазилката, носещите колони при входа и по дървената част на вратите. Лампите на входа липсват. Под стълбите са струпани боклуци. За бившия Младежки дом е изпълнен проект по програма ФАР – трансгранично сътрудничество, по бюджетна линия 2003/2005 г., насочен към партньорство за по-добър шанс за младите хора.
Пенсионерката Димитрина Станчева всеки ден със съпруга си се разхождат в парк „Горубсо”. За времето си Младежкия дом беше нещо много хубаво за Кърджали, но и сега може да се даде под наем и да се запази, смята Станчева. По наше време нямаше такава безстопанственост. Сега заради възраждането на частната собственост дори трябва да е по-добре, разсъждава Станчева. Според съпруга й само нощният патрул понякога минавал покрай сградата.
Младежкият дом е бил чудесно място за младите хора. Там бил абитуриентският бал на сина им. Всяка вечер кънтял от музика, всеки петък имало забави. Спомнят си и за пълната с хора сладкарница.
Жалко за Кърджали, че сграда на централно и тихо място не се ползва, казва хореографът Димитър Кондиков, който е работил в бившия Младежки дом до 1986 г. Спомня си как са празнували рождени дни в битовия кът, целия в дърво, през зимата е греела оригинална камина. Няма да забрави какъв вълнуващ концерт изнесла там естрадната певица Мими Иванова. За Кондиков Младежкият дом е нещо много специално, защото там се е запознал със съпругата си, там бил и абитуриентският му бал. Сравнява го с кошер, пълен с хора всеки ден. Имало детски танцов и младежки състав, битов, състезателни танци, фотоклуб, театрално студио...Всеки ден домът се пълнеше, беше притегателен център за младите, споделя Кондиков.
Всяка събота имало и дискотеки, но не като сегашните – с алкохол. Ръководството на дома организирало т.нар. студио „Диалози”, канели известни журналисти като Кеворк Кеворкян и Дмитрий Иванов. Тук са изнасяли концерти култовите групи ФСБ, „Щурците”, „Фактор” и други. Залата побирала до 1000 души! На сцената са пяли Надка Караджова, примата на българската естрада Лили Иванова, Маргарита Хранова. Пролетните и новогодишните балове били традиция. Домът бил не само люпилня за таланти, но и място, където можеш да се видиш с приятели в сладкарницата, в билярдната зала. Гостували известни дисководещи като Тома Спространов и хумористи.

Первин РИЗА, специалист „Младежки дейности” в общината
Желанието ни е Младежкият дом отново да се оживи, дори и да не ни носи приходи. Целта ни е да опазим сградата, да се назначи и пазач. Предвидено е освежаване, подмяна на ВиК и електрическата инсталация.
Разработили сме концепция за сградата, искаме да си остане с това предназначение. Обмисляме да я прехвърлим под шапката на Дома на културата, защото, ако е самостоятелно звено, ще трябва да назначим и директор.
Директорът на Дома на културата Васко Василев планира да сформира групи, на които да преподава там. Ако имат желание, може в дома да се настанят различни клубове, да се дадат стаи и на неправителствени организации. Сцената може да се ползва за изява на децата от детски градини и училища.

Елисавета КЕХАЙОВА, зам.-кмет на Кърджали
Преди година разработихме стратегия за развитието на Младежкия дом. Отне ни може би 2-3 месеца да я подготвим. Имаме моралната подкрепа на Общинския съвет, на младите хора и на обществеността на Кърджали. Проведохме анкети с младежи какво искат да има в Дома, имаше и обществено обсъждане. Нямаше спор, че той трябва да съществува отново, въпросът беше под каква форма.
За съжаление навлязохме в икономическата криза. От финансова гледна точка сега не е подходящ момент за ремонт на сградата.
Идеята е Младежкият дом да е за младите хора, включително студенти. Важното за нас е в него да се развиват дейности, различни от тези в Дома на културата.
Сега търсим възможности за допълнително финансиране на ремонта. Не можем да кандидатстваме по европейските оперативни програми, защото вече има изпълнен проект по програма ФАР. 
Радка ПЕТКОВА
radka.nj@gmail.com

2 коментара:

Анонимен каза...

mnogo tljno mi stana kato prochetoh statiyata az lichno rabotih tam kato diskovodesht ne e za vyarvane tova slstoyanie

Анонимен каза...

Tajna kartinka!Az sashto sam rabotila tam na mladini,a sega navyava stud i taga.Kade sa onezi shtastlivi,mladi hora,koito palneha uyutnata sladkarnitsa za sladki prikazki,sled sastoyal se konkurs ili viktorina?!

Публикуване на коментар

Редакцията не носи отговорност за публикуваните от читателите коментари. Коментари, които съдържат нецензурни думи и обиди, които насаждат етническа или религиозна вражда, ще бъдат изтривани!