сряда, 23 ноември 2011 г.

Водещи сме в България по реализирани проекти

Област Кърджали е водеща в България по реализирани обекти за пътища по Оперативна програма „Регионално развитие”, отчетоха членовете на Областния съвет за развитие, който вчера заседава за първи път след местните избори.
Приключи изпълнението на пътните отсечки Момчилград - Крумовград /18км/ и Чифлик - Стремци /15 км/. Започна строителството на трета – Крумовград – Студен кладенец /25 км/, с което се нареждаме на първо място в страната, отчете директорът на Областно пътно управление инж. Радостин Ламбрев.
През тази година започна вторият лот на пътя през Маказа – трасето Кърджали – Подкова, чиито териториален обхват включва четири общини, и бе изготвен идеен проект за обходен път на Кърджали. /И двата обекта са по Оперативна програма „Транспорт”/.
Очаква се през 2012 г- да бъде готов техническият проект на околовръстното, което ще реши проблема с отклоняването на тежкия трафик от центъра на Кърджали и ще съкрати връзката с коридор № 9, изтъкна областният управител Иванка Таушанова, която председателства Областния съвет за развитие.
Напролет трябва да започне ремонтът на отсечките Комунига - Асеновград и Аврен – гръцката граница, които са в процедура за избор на изпълнител. Има работен проект за част от пътя Момчилград – Крумовград в посока Ивайловград, която ще се строи през 2012-2013 г. Трасето Джебел – Рогозче - Фотиново е предвидено за рехабилитация. Има утвърдено техническо задание за проектиране на участъка Кърджали – Мост - Манастир и работен проект за Момчилград - Равен – Нановица и Стояново – Ардино.  От Пътната агенция е заложен ремонт на част от пътя Комунига - Асеновград/.
 В списъка на приоритетните обекти за 2012 г. фигурират още три мостови съоръжения – в участъците Бенковски – Подкова, Боровица - Китница и Момчилград – Маказа, както и две свлачища по пътя Момчилград – Маказа.
Кметовете на общини предложиха няколко нови обекти, сред които пътят Нановица – яз. Студен кладенец, големият мост на входа на Момчилград, отсечките Кобиляне - Сполука и Бял извор - Неделино и др. 
За титуляри на Регионалния съвет за развитие на Южен централен район бяха посочени кметът на Кърджали Хасан Азис и председателят на ОбС в Кирково Шинаси Сюлейманов, а за техни заместници – кметицата на Крумовград Себихан Мехмед и председателят на ОбС в Момчилград Сунай Хасан. На следващото заседание в Пловдив на 14 декември ще бъде разгледан и актуализираният вариант на областната стратегия за развитие.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Редакцията не носи отговорност за публикуваните от читателите коментари. Коментари, които съдържат нецензурни думи и обиди, които насаждат етническа или религиозна вражда, ще бъдат изтривани!