неделя, 21 август 2011 г.

Стартира записването в ПУ след третото класиране

Срокът за записване за приетите на трето класиране в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски" е от 22 до 26 август. Бъдещите първокурсници трябва да представят оригинал на дипломата си за завършено средно образование, удостоверение от районното психиатрично диспансерно заведение, 6 снимки, лична карта, квитанция за платена такса за обучение и документи по образец, закупени от книжарницата на университета.

След второто класиране 70 на сто от обявените места за държавен прием са заети. Още след първо класиране запълването на местата бе над 50%. До момента са се записали 2 444 кандидати за общо 3 377 обявени бройки в редовно и задочно обучение.

Почти изцяло са заети местата в специалностите "Право", "Психология", "Английска филология", "Лингвистика с информационни технологии", "Молекулярна биология". Около 10 на сто са останалите незаети места в "Бизнес информационни технологии", "Стопанско управление" и "Международни икономически отношения".

Резултатите от класирането са обявени в интернет страницата на университета, както и на таблата пред сградата на Ректората.
Анализът на изнесените резултати от трето класиране показва минимално отклонение от досегашните тенденции - продължава да спада интересът към изучаване на т. нар. "чиста наука". Осезаемо това явление се наблюдава най-вече в направление "Математика", където засега местата са запълнени едва на 15%. Следващите по минимален интерес са физическите и социалните науки - съответно 45% и 47% от бройките в тях са заети. В Химическия факултет са попълнени 59% местата по държавен прием, разказа проф. Тотков.

За новата академична 2011/ 2012 година ПУ "Паисий Хилендарски" ще приеме общо 4 392 бакалаври и магистри по държавна поръчка. Отпуснатите бройки са за акредитираните над 70 специалности в деветте факултета на университета, филиалите в Кърджали и Смолян и Техническия колеж в Смолян.

Новият випуск ще бъде попълнен окончателно следващия месец, когато предстоят редовните изпити по "Актьорско майсторство за драматичен театър" - трите конкурсни кръга тази година са на 14, 15 и 16 септември.

2 коментара:

Анонимен каза...

shtom do 3 to klasirane se e stignalo,predstavqm si kakvi balove,i sled vreme kakvi kadri :))))))

Анонимен каза...

в миналото ако баща ти и студента са партийни членове , проблем с висшето образование нямаш, сега пък стига само да си плащаш таксите и на края ти издават диплома за <>

Публикуване на коментар

Редакцията не носи отговорност за публикуваните от читателите коментари. Коментари, които съдържат нецензурни думи и обиди, които насаждат етническа или религиозна вражда, ще бъдат изтривани!