петък, 25 февруари 2011 г.

Боклуци спират пътя до светилището на Орфей

Тракийското светилище Татул се нареди на престижното 4-то място в класацията за чудесата на България. Заради обществена и историческа значимост на чудесата в Топ 10 финансовият министър Симеон Дянков обеща, че ще им отпусне допълнително финансиране от общо 10 млн. лв. Преди това обаче той ще изслуша Обществения съвет на кампанията - министъра на културата Вежди Рашидов и колегата му в сектора на икономиката Трайчо Трайков, историци, археолози, представители на туристическия бранш, медиите и различни неправителствени организации. Че ще ги има тези 10 млн. лв. – ще ги има. Но министър Дянков изрично напомни, че парите ще се дават само при представянето на проекти, от които да става ясно за какво точно ще бъдат изразходвани. Дали ще се поставят нови указателни табели до съответната забележителност, или ще се извършват разкопки, или ще се изгради Посетителски център, или ще се снима рекламен филм и ще се изготвят брошури общините трябва да са готови да представят пред финансовото министерство конкретните идеи за чудесата на тяхна територия. За община Кърджали и скалния град Перперикон това няма да е чак толкова сложно. Местната управа винаги го е имала предвид. За община Момчилград обаче, където се намира светилището на Орфей, това няма да бъде чак толкова лесна задача. Един от основните въпроси, които мъчи местните, е как да се премести старото сметище на града. Неприятната гледка, от която се носи и също толкова неприятна миризма, се намира точно отстрани на пътя, който води към Татул.
Общинарите имат готовност да рекултивират мястото, но това може да стане едва след откриване на Регионалното депо за битови отпадъци в Кърджали. Което обаче продължава да го няма. Това беше част от много голям проект по ИСПА, който трябваше да се изпълни на територията на всички общини в региона плюс Ивайловград. За голямо съжаление работата по ИСПА беше прекратена. Очакваме национално финансиране през 2011г. Меко казано, неприятно е, че точно край сметището минава основният поток туристи към тракийското светилище край Татул, към Вкаменената гора, Харман кая и еленовото стопанство, сподели кметът Ердинч Хайрула. Вече цяла седмица чиновници в общината и областта са запретнали ръкави и пишат проекти, с които да докажат, че заслужават обещания милион. Големият проблем на Татул е, че няма акт за собственост. За да го решат по-бързо в Областната администрация в Кърджали работят трескаво и ни уверяват, че до средата на март нужните документи за неговото решение ще са факт. Подготвя се скицата проект, която ще бъде внесена в Министерството на културата. От Областната управа са уверили община Момчилград, че до 15 март ще получат акт за държавна публична собственост на тракийското светилище. Това ще позволи на общината да кандидатства с проект за финансиране по Оперативната програма за регионално развитие. Иначе местната управа има готов проект. Нарича се "Светилището на Орфей - мит, мистика и реалност" и предвижда да бъде изграден туристически информационен център в централния градски парк. Идеята е да представя музейна сбирка, а също и да има зали за презентации. Забележителностите в района не са една и две, нищо, че само Татул влезе в Топ 10 на Чудесата на България. Има още няколко, заради което и общината мисли за цялостна концепция за всички тях. Мисли се и за поставянето на рампи за инвалиди.
Туристически оператори препоръчват светилището на Орфей да бъде включено в общи маршрути с останалите забележителности наоколо, като например Харман кая – древната астрономическа обсерватория. Нека споменем впрочем, че според откривателя й проф. Васил Миков, в подножието на Харман кая личат останките на “най-големия тракийски град”, в който, освен очертанията на помещенията, ясно се виждат улиците и площадите, с най-вероятна датировка VI – I век преди Христа. Намира се недалеч от Татул в района на село Долна Чобанка. Пътят до там обаче се нуждае от ремонт. Районът е уникален, защото могат да се видят култови места както за християните, така и за последователите на исляма. В радиус до около 50 км се намират храмът "Успение Богородично", средновековният манастирски комплекс "Свети Йоан Предтеча", тюбето до село Биволяне, където е символичната гробница на Фатима, любимата дъщеря на пророка Мохамед, масивът Дамбалъ, прочут с лековитата си вода, а също и Хазър баба теке в Горна крепост.
Едно прекрасно място, пропито от история. Парите чакат. Чакат се само добрите проекти.

Красимира НЕШЕВА

7 коментара:

Анонимен каза...

В тоя момчилградски парк още ли има свободно място за строежи? Че те са нацвъкани заведение до заведение вече. От тоя парк ще останат май само алеите, по които ще се стига до съответното заведение

Анонимен каза...

Кмете, всичко много хубаво, но забрави да направиш нещо в парка. И така застроихте всичко каквото можете.

Анонимен каза...

kato podredihte Orfei...az da vi pitam za pazara...koi architekt sloji tam po trotoarite jalti betonni topki,ta da se blskat v tqh pe6ehodcite, kolko struvat - materiali,trud???...ami koi architekt podredi sergiite na targovcite na koleloto na pazara, do magasina za obuvki na trotoara do magasina za cvetq, pod 4itali6teto Avicena koi architekt gi slaga tesi krasoti - sergiite tam?tova krasivo li e spored va6iq vestnik????

Анонимен каза...

Харман кая е наистна интересен паметник, но чак да е описван от Васил Миков с тези характеристики е несериозно да се говори.Да не забравяме, че некоректните анонси компрометират паметниците.

Анонимен каза...

kade sa tesi bukluci krasi, ti nqma6 li kamera na telefona si da snima6 ili druga foto kamera...da dokazva6 s snimki, svideteli, da pokazva6 drugi mneniq - ne samo tvoeto...

Анонимен каза...

Чшшшш пич теб те забелязвам вървиш из всички мнения и се бухаш с главата напред явно си всезнаещ и всевиждащ.истинско око божие:)))) Красито е абсолютно право за това което е писала. сметище има и миризма си има.Ама ти май искаш да я караш дотам за да снима лично а?:)))

Анонимен каза...

Абей тъпънар нещастен пише се СЪС снимки а не С снимки!Научи първо българския после си избивай комплексите из форумите!

Публикуване на коментар

Редакцията не носи отговорност за публикуваните от читателите коментари. Коментари, които съдържат нецензурни думи и обиди, които насаждат етническа или религиозна вражда, ще бъдат изтривани!