сряда, 16 ноември 2011 г.

Ученици готвят здравословно

От 21 до 25 ноември в две заведения за бързо хранене в Кърджали ще се предлага  и здравословна храна. Седмичното меню на „Вкусна гозба” и „Русалка”, ще правят преподаватели от Професионалната гимназия по туризъм „Проф. д-р Асен Златаров”. Хората, които си избират ястия от него, ще ползват 10% отстъпка.
Цялата седмица без почивните дни е обявена за седмица на здравословното хранене. На 23 ноември от 13 часа в Дома на здравето ученици от гимназията ще покажат как се прави здравословна закуска пред очите на кърджалийци. Специализирано жури ще отличи най-добрите.
Те ще покажат на свои връстници от „Славейков” и как да си приготвят сами вкусни сандвичи. Предприятие „Св.Илия” от село Падина ще даде на всеки по кофичка с кисело мляко.
На 24 ноември учители от Езиковата гимназия и Основно училище „Св.св. Кирил и Методий” ще се претеглят с професионалната теглилка „ТАНИТА”.
Кърджалийци също могат да разберат какъв процент на мазнини имат, както и колко е тяхната мускулна маса, на 25 ноември в кабинет СИНДИ на пазара през работното му време. Ще видят дали са застрашени от затлъстяване.
Специалистите от Регионалната здравна инспекция /РЗИ/ в Кърджали ще правят анкети за храненето на кърджалийци. Лицата с повече килца ще съветва лекар, специалист по хранене и диетитика. В големите търговски обекти в Кърджали ще открием материали за здравословното хранене, както и пирамидата на храненето, в която групите храни са подредени по признак колко са полезни.
Профилактичната кампания под името “Здравословно и вкусно” се провежда от Регионалната здравна инспекция в Кърджали в партньорство с общината и Обществената коалиция за здраве. Тя е част от програма СИНДИ и е насочена към хората в региона от всички възрасти.
Проблемът с наднорменото тегло е един от акцентите на програма СИНДИ на Световната здравна организация. В съчетание с други рискове за здравето, води до тежки заболявания като инсулт, диабет тип 2, някои видове рак. Повечето от тях са социалнозначими.
Проведените пет мониторинга CINDI Health Мonitor в Кърджали показват положителни промени сред кърджалийци. Успехът на програмата е свързан с големите усилия на община Кърджали, РЗИ, Обществената коалиция за здраве и неправителствения сектор в партньорство с регионалните медии.
На заседание на общинския съвет от 30 юни 2011 г. бе  взето решение за развитие на общинската програма СИНДИ в Кърджали за периода 2011-2020 г. и въвеждане на детската й компонента.
Цялостното развитие на програма СИНДИ в зона Кърджали през годините показва, че тя е работеща програма, постига резултати дори в трудните условия на хроничен недостиг на средства, е категорична доц. д-р Жени Стайкова, дм, директор на Регионалната здравна инспекция и координатор на програмата за Кърджали.
Радка ПЕТКОВА

2 коментара:

Анонимен каза...

aide vsi4kite darjavni slujiteli na kantara neto! i tuka merkite posle...snimkite....

Анонимен каза...

popa i popadiikata i te li 6te kacnat na kantar4eto? ami doktera? cvetka i ivanka?

Публикуване на коментар

Редакцията не носи отговорност за публикуваните от читателите коментари. Коментари, които съдържат нецензурни думи и обиди, които насаждат етническа или религиозна вражда, ще бъдат изтривани!