петък, 18 ноември 2011 г.

Припекчани посрещат зимата на топло

В сряда пътят, малко преди да се влезе в село джебелското село Припек бе трудно проходим. Десетки окастрени и нарязани дървета бяха натрупани около канавките и на платното. Редакционната кола пропълзя едва, едва край купищата трупи и хора. В слънчевия ноемврийски ден родопчани бързаха да осигурят топлина за домовете си през зимата. Трупите, а и по-дребните клони потегляха към Припек на гърба на магаре, на багажника на поостаряла ладичка, а някои ползваха за превоз дори инвалидна количка. 
Специална комисия обхожда частни места с гори и набелязва дърветата, които по преценка на горските може да бъдат отрязани. Стопаните им имат разрешителни да ползват част от тях за огрев, но те трябва да са маркирани, каза новоизбраният кмет на Припек Стефан Джуванов. Заедно с представители и на общината три дни ще обходят местата, където може да се секат дърва. От тях по списък ще се възползват последните 30 домакинства.
Преди два - три месеца от горското определили сечище и повечето от селяните си добили дърва. Купили ги на добра цена.
За училището, където учат над 160 деца, също е осигурено гориво. Нафта за парното е докарана, но за всеки случай е предвиден резервен вариант, закупени са и дърва.
Село Припек е на близо 1000 м над морското равнище и често се случва в Джебел да няма никакъв сняг, а тук преспите да са до колене. Затова за припекчани подготовката за зимата не е шега работа.  

Снежана ГОРАНОВА
Снимки: Петко БОРИСОВ

2 коментара:

Анонимен каза...

Голяма новина! Реклама на новия кмет ли правите? Дайте нещо по-сериозно! Всички хора се подготвят за зимата, не са само в Припек! В училището не учат 160 деца, а да има-няма 70 и то от 1 до 12 клас! Защо не си проверявате информацията?

Анонимен каза...

Твоята информация е грешна относно училището.
И кмета ни няма нужда от реклама,избий си комплексите някъде другаде.

Публикуване на коментар

Редакцията не носи отговорност за публикуваните от читателите коментари. Коментари, които съдържат нецензурни думи и обиди, които насаждат етническа или религиозна вражда, ще бъдат изтривани!