вторник, 15 ноември 2011 г.

Ферма за охлюви правят край Перперек

Предприемач от Кърджали е поискал 10-15 дка земеделска земя под наем за 10 години в района на Перперек за изграждане на ферма за охлюви. При тази голяма криза и безработица не трябва да изпускаме този шанс, казва кметът Халил Бекир. Свободни площи можело да се намерят от общинския поземлен фонд в землището на Мъдрец. Очаква се напролет да започне реализирането на инвестицията.
В страната този екзотичен бизнес се развива от няколко години. Единствената ферма за охлюви в Кърджалийско е в Жинзифово. В България е създаден Национален охлювъден клъстър, който поддържа връзки с европейските пазари на охлюви. Сформиран е и Национален консултативен съвет за култивирано отглеждане на охлюви на открито и закрито. Единственото лицензирано предприятие за преработка на охлюви се намира в Ботевград, но то набляга на дивите охлюви.
Това лято хората в Пепрепек масово са се отказали от тютюна заради ниските изкупни цени и премахването на премиите. Десет-петнайсет семейства от селото работят тютюн в Гърция.

1 коментар:

Анонимен каза...

davay kmete pone posledniq 6ans da hvane6:)

Публикуване на коментар

Редакцията не носи отговорност за публикуваните от читателите коментари. Коментари, които съдържат нецензурни думи и обиди, които насаждат етническа или религиозна вражда, ще бъдат изтривани!