сряда, 16 ноември 2011 г.

Таксита-менте подбиват бизнеса на истинските

Таксиметровите коли в Кърджали не дават фишове на клиентите си, това вече не е тайна за никого, но напоследък таксиджии се оплакват, че в града има много нелегални жълти коли. Регистрираните по закон такситата в Кърджали са безтуй много и като прибавим ментетата, редовните не можем да припечелим нищо, жалват се те.
Данните на сектор “Транспорт, безопасност на движението и рекламна дейност” към общината сочат, че в момента броят на регистрираните таксита в Кърджали са 330. Никой не може да каже дали броят им е много или малко за град с мащабите като нашия.
От отдел Контролни дейности” на ДАИ в Кърджали заявиха, че от началото на годината до сега е засечено само едно нелегално такси. Регистрационните табели на колата са снети за 6 месеца.
Установяването на нелегалните таксита става трудно, защото пътниците обикновено подкрепят версията на шофьора като заявяват, че са негови роднини или приятели, каза началникът на Контролни дейности” ДАИ Здравко Каракехайов.
От началото на годината 50 таксиметрови шофьори са глобени за неизрядни документи. Най-честите нарушения са, че не пускат таксиметровите апарати и пътните им книжа не са попълнени.
Такситата в Кърджали возят на договорена цена от 2 лева в рамките на града. До 8 лева пък стига пазарлъкът, ако искате да отидете на вилната зона на Енчец. Най-често такситата се използват, за да се премине новият мост за квартал „Възрожденци”.
В момента в цялата Кърджалийска област с таксиметрови превози се занимават 186 фирми, а регистрираните таксиметрови коли са 459. 
Нахит ДОГУ
Снимка: Петко БОРИСОВ

10 коментара:

Анонимен каза...

aide pak sluhove duhate...
daite da vidim tesi 330 taxita kolko leva danatzi sa vnesli prez minalata godina, djanam?prez poslednite 10 godini....
kolko leva za vinetki vsehte ot tqh? koi im pravi tehni4eski pregled i kade , s kakvi uredi, koi im pravi gaztest???? koi im proverqva kasovite aparati i oborotite????kolko leva zdravni kasi i osigurovki sa platili? ami za recycling?kolko leva zaplati sa plateni?haide malko 4isla i aritmetika, nali ste u4ili da smqtate s moliv ... ili samo s computeri mojete???? ili imate alzhaimer?????

Анонимен каза...

Нека контролните органи да питат водачите на легалните таксита за нелегалните.Стоят на едни и същи стоянки ,знаят ги и постоянно са в конфликт с тях,но явно служителите на ДАИ си затварят очите.Рушвети,рушвети и т.н.но в криза може да се стигне и до истински сблъсъци.Вършете си съвестно работата уважаеми контролни органи!!!

Анонимен каза...

Хи Хи

На всички органи в Кърджали е известно от много години, че такситата возят на договорка.

Такситата са социална услуга вече. Всеки останал безработен става таксиметров шофьор.

Всички касови апарати са заверени от Агенция метрология, а шофьорите ги блокират да не отчитат оборот, да не се трупат данъци на патроните. 25 % шофьори са на цял работен ден назначени, 25 % са на 4 часа назначени, останалите 50 % са на 2 часа, всичко с цел избягване на осигуровки.

Има фирми които като дадат кола под аренда карат шофьора да извади собствен булстат - той да е данъчно и осигурително задължено лице , а не собственика на автомобила.

Проверете в КАТ и ДАИ колко от автомобилите са фирмена собственост и регистрация, ще се учудите. 99% са лични таксиметрови автомобили.
Идете в Диспечерските центрове, Проверете на какви договори работят Диспечерките. Колко приходи се обявяват от тази много печеливша дейност. 60 лева на месец е такса "ефир" за 1 Автомобил.

В Кърджали има не по малко от 600 таксита.
Секторът е пренаситен. Няма разбирателство м-у фирмите. Всеки гледа да направи дъмпинг на другия па макар и с 5 ст. Ако трябва да са изрядни във всяко едно отношение документално и с платени данъци и осигуровки цената на километър превоз не трябва да е под 50% от бензина и нафтата или иначе казано около 1.20 лв за км.

Анонимен каза...

бряяяях бряяях големи философи за коментарите,коя фирма как карала какви осигуровки, отчети, и най ми стана смешно,че шофьор с кола под аренда е със собствен булстат!?Е като ги гледате собствениците на коли по челата им пише ли БАЛЪЦИ че вие как си я мислите тази работа ще назначи шофьора в негов лиценз напълно и на новобранеца няма да му е изгодно но това ще го каже след някой месец и какво собственика ще му плаща всичко ли ?Да бе ДА!!!А за операторките не берете грижа те са си доста добре!!!Вместо да нищите и да се правите на инчхайновци погледнете и вашата сфера на работа до къде сте я докарали!

Анонимен каза...

Ето появиха се хора от бранша, някой на който му е тясно зад волана :)

Има огромна далавера в такситата, и заради това всеки докопал се не пуска, независимо дали е на ръба на закона или изцяло отвън.

Бенджамин Анатол - Австралийски гражданин регистрира в Кърджали фирма. Започва дейност и по някое време фримата му Бенджатол ООД източи сума ти ДДС и забегна в Чужбина като остави шофьорите да се оправят с заложени автомобили, 15 коли си взе лизингова фирма от Пловдив, други коли са описани като фирмено имущество от съдия, за покриване на задължения, а тези коли всички шофьорите имат договори за лизинг и никакви финансови документи за изплатени вноски. Бенджамин Анатол записвал в една тетрадка кой колко пари е дал за лизинга.
Дело има от пострадалите ала г-н Антол е зад граница и то в държави където европейска заповед за арест не важи.

Елит Такси - Ракшиев младши - 120 автомобила ползващи Диспечерски център. Дава коли под аренда или лизинг. Може момчето и прави пари. Построи кооперация на мястото на магазина на майка си. Това дава пример че наистина дейността е печеливша.

Такси 142 - около 70- 75 Автомобила, около 10 собствени на Исак Диамандов и семейство. ЕТ "Диаманд" предлага голям кръг услуги, автосервиз, пътна помощ, застраховки към няколко застрахователни компании, годишни технически прегледи за автомобили. Започнал е бизнеса със собствени средства от гурбет в Германия в началото на 90 те години и продължава да го развива само със собствени средства. Сградния фонд и имота са придобити на търг при разпада на АПК.

Тико такси - гражданско сдружение. Няколко собственика с по няколко автомобила в началото, Сега Управлява Юсеинката, техните коли обслужват основно крайградските села. Всичко се следи да бъде изрядно. Много често можете да видите тико с 4 лелки в него по 100 кила всяка :) . Единствените които возят селата на цената на автобусния билет.

Анонимен каза...

Между другото, няколко Роми са изкупили излезли от лицензи Тико-та и возят с маршрут
Пазара - Махалата 2 лв. :)

Анонимен каза...

ey ce mnogo filosofi koyto si misli ce edin taksidjiya peceli mnogo pari jestoko se lije az sisto sim taksidjiya koyto si misli taka da doyde da mu prodam moyta kola i da vidi za kakvo stava vipros a kolegite koito si mislyat ce nelegalnite taksita im provalyat biznesa jestoko se lijat toya grad ima edin kapacitet koyto ne moje da se nadvisi koito postoyano jiveyat v grada horata nyamat pari a koyto gi ima ne e izobsto v grada ili si ima sobstvena kola vse nyakoy im e kriv na kolegite ne razbrahte li ce tozi sektor umrya edinstveno pecelyat samo sobstvenicite na efira

Анонимен каза...

"" Много често можете да видите тико с 4 лелки в него по 100 кила всяка :) . Единствените които возят селата на цената на автобусния билет.
Ноември 17, 2011 "" <<< ЧИСТА ЛЬЖА ! ЛИЧНО СЬМ СВИДЕТЕЛ ,В ГЛЕДКА НА ОБРЬЩАЛОТО,КОГАТО ЕДНО ТИКО(ШОФЬОРА) СЕ ПАЗАРЕШЕ С ЕДНИ ТРИМА КЛИЕНТИ ОТ СПИРКАТА,КАТО ИМ КАЗВАШЕ ЧЕ ДО ПАЗАРА ОТ ГЛЕДКА Е 3:00 ЛЕВА (ТРИ ЛЕВА) !!! КОЕ Е ЕВТИНОТО НА ТИКОТО????????????? ТО И ЕЛИТКИТЕ И 142 СЬЩО СА НА 3:00 ЛЕВА ОТ ГЛЕДКА ДО ПАЗАРА! ТОВА,ЧЕ ТИКО ТАКСИ КАРАЛИ НАЙ-ЕВТИНО СИ Е СТАААРА СТАРА ЛЕГЕНДА,ТЕ ДАЖЕ ДЕРАТ НАЙ-МНОГО! РЕДОВНО ПОЛЗВАМ ТАКСИТА,НО НЕ ПОДБИРАМ ФИРМИТЕ,НО МИ ПРАВИ И ВПЕЧАТЛЕНИЕ КОЯ ФИРМА ЗА КОЛКО КАРА!?!?!? МОГА ДА ВИ КАЖА СЬС СИГУРНОСТ,ЧЕ ТИКО ТАКСИ СА ДОСТА СКЬПИ.НЕЗНАМ КАК КАРАТ ПО ПОСОКА СЕЛАТА,НО В ГРАДА СА ГОЛЕМИ БРАДВИ. СПОРЕД МОИТЕ ИЗЧИСЛЕНИЯ,НАЙ-ЕВТИНИ СА В МОМЕНТА ЕЛИТКИТЕ,А ОСВЕН ТОВА ,ПРИ ТЯХ НЯМА ЧАКАНЕ С МИНУТИ,ИДВАТ БЬРЗО!

Анонимен каза...

EEEEEIIIII kolegi naistina taksimetroviqat brans umira kakto pisa edin kolega,karam ot 12god.no za poslednite 2/3god nqamam dumi edvam zakirpvame.A za onqa prostak det pise ce taksimetrovite pecelqat mnogo da mu e ..... m .....puska muhata samo pisi realnoto a ne kvot si cul.Moeto vijdane za nelegalnite taksita spored men sa mnogo malko mojebi nai mnogo 10 koli,prez nosta neznam te asil togava izlizat da berat(da ni pomagat:)uj)da vi kaja rabotata ujasno mnogo namalqa kolegi.A ZA STACKI PIK HIC NI NQAMA.

Анонимен каза...

до най 1вият и последвалите го!,
най евтиното такси в Б-я е тук,какво го ревете?
с пари за кафе ти разкарват ЗАДНИКА из целият град.
повози се из софия бе идиот.

Публикуване на коментар

Редакцията не носи отговорност за публикуваните от читателите коментари. Коментари, които съдържат нецензурни думи и обиди, които насаждат етническа или религиозна вражда, ще бъдат изтривани!