понеделник, 14 ноември 2011 г.

Белтъчните диети опасни за диабета

Болните от диабет в Кърджалийска област са са увеличили, една от причините е висококалоричната и мазна храна. Изследване преди две години на 500 души показва, че от диабет страдат 8 % от тях. Преди това се смяташе, че едва 2 % от кърджалийци са засегнати от болестта, казва д-р Мариана Славкова от отделението по ендокринология в кърджалийската болница.
В региона зачестяват случаите на хора, болни от диабет тип 2 – този, при който не се налага инсулиново лечение. Свързва се със склонността към наддаване на тегло.
Според д-р Славкова все по-често болестта се установява навреме. Дължи се на профилактичните прегледи, при които се изследва и кръвната захар. Хората, които имат роднина с диабет, е достатъчно да се изследват веднъж годишно след 40-годишната си възраст.
Д-р Славкова намира белтъчните диети за много вредни. Без белтъчини не може, но те трябва да доставят 30 % от калориите за деня.
В нашата област е нисък процентът на хората, болни от инсулинозависим тип диабет.
Вчера отбелязахме Международния ден за борба с диабета. 14 ноември става официална дата с решение на Общото събрание на ООН. На 14 ноември е роден д-р Бантинг - един от откривателите на инсулина.
Захарният диабет е световен проблем и е четвъртата основна причина за смъртност в повечето развити страни. В света боледуват около 194 милиона. До 2025 г. се очаква броят им да достигне 330 милиона души.
По данни на Международната федерация за борба с диабета диабетно болните в България са около 600 000 души. 250 000 души не знаят, че имат това заболяване или го крият. Няма точна информация колко са децата с това заболяване до 18 години у нас, приема се, че са около 3 000.

При добра диета и редовно взимане на лекарства той може да се контролира напълно. Заболелият от диабет трябва да внимава как и колко често се храни, да се движи през деня и да избягва стреса. Да забрави за солта, да не пие алкохол на гладно и да ограничи сладкото до минимум.

Конкретни съвети може да научите на сайта на Регионалната здравна инспекция /РЗИ/ в Кърджали – www.rzi-kardjali.com, секция новини.
Радка ПЕТКОВА

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Редакцията не носи отговорност за публикуваните от читателите коментари. Коментари, които съдържат нецензурни думи и обиди, които насаждат етническа или религиозна вражда, ще бъдат изтривани!