неделя, 20 ноември 2011 г.

Дават кредити за торове и семена за пшеница

Държавен фонд „Земеделие” отпусна целеви кредити за закупуване на минерални торове и семена за пшеница - реколта 2012 г., съобщиха за „Нов живот” от пресцентъра на Министерството на земеделието и храните. Заявления се приемат до 30 ноември в отдел „Прилагане на схеми и мерки за подпомагане” към Областната дирекция на фонда в Кърджали.
Финансовият ресурс за страната е 9 930 000 лв. Кредитът за купуване на минерален тор е 80 лв. на хектар, а за семена – 60 лв. на хектар. Заемите се дават при лихва от 6%.  С едно заявление може да се кандидатства по двете направления.
Всички кандидати трябва да са регистрирани като земеделски производители. Миналата година нито стопанин от Кърджалийско не се е възползвал от тях. Пшеницата тук е предимно за фураж, каза директорът на Областната дирекция на ДФ „Земеделие” Васил Костов.  
През тази година в региона е имало едва 5244 дка пшеница. Ниските добиви, високата себестойност на зърното и липсата на земеделски структури са част от причините да се сее толкова малко жито в областта.

1 коментар:

Анонимен каза...

5244 dka samo?!...kolko broia proizvoditeli? ... 1...2...invalidi li sa v invalidni kolichki? ot kolko dka obrabotvaema zemya?
9 930 000 leva za jito?
73 000 000 000 leva za tutuni i drugi narkotitzi?
24 000 000 leva ikonomii ot patysta?
kupenite diplomi na injenerite,agronomite,architektite,dokterite vi v deistvie li sa?

Публикуване на коментар

Редакцията не носи отговорност за публикуваните от читателите коментари. Коментари, които съдържат нецензурни думи и обиди, които насаждат етническа или религиозна вражда, ще бъдат изтривани!