вторник, 15 ноември 2011 г.

Повторното броене на бюлетини в Кърджали не промени резултата

Приключи повторното преброяване на бюлетините от местния вот за кмет на Кърджали от 23 октомври. Резултатът е, че общият брой на невалидните бюлетини за кмет нараснаха, а валидните гласове намаляха малко, но и при двамата кандидати - на ГЕРБ и ДПС, съобщи dariknews.bg.

Съдът разпореди повторно броене на подадените гласове по жалбата на ГЕРБ за изборните резултати. Въпреки това Хасан Азис, който спечели нов кметски мандат, запазва разликата с втория кандидат от близо 11 000 гласа. Процентът, с който е избран, не пада под 50 дори и с отчетените нови недействителни бюлетини.

Няма изчезнали бюлетини, липсващите документи в чувалите за местния вот бяха открити в тези за президентския, коментира след приключване на броенето председателят на Административния съд в Кърджали Виктор Атанасов. Той насрочи следващото заседание по делото за вторник /днес/, за което бяха уведомени и страните.

До седмица трябва да бъде готово и решението на съда. То може да бъде обжалвано, но приключването му не трябва да бъде по-късно от 3 месеца след неговото начало, поясни Атанасов.

Все още официалният протокол от броенето не е готов, но според неофициални данни недействителните гласове за Хасан Азис са 639, а за загубилия кандидат от ГЕРБ Илия Илиев - 250. Отчетените недействителни бюлетини при повторното броене са заради отклонение на стандартния печат от приетите норми.

Заговори се, че след повторното преброяване има разместване в резултатите от вота, като третият кандидат на БСП Милко Багдасаров е преминал на втора позиция. "Това не отговаря на истината, броени са само бюлетините за кандидатите за кмет на ГЕРБ и ДПС", заяви обаче депутатът от ГЕРБ Цвета Караянчева. "Удовлетворена съм от резултатите от повторното преброяване, защото всички подадени от нас сигнали за нарушение са се потвърдили", каза тя. След като съдът се произнесе, ГЕРБ ще решава дали то да бъде обжалвано, добави тя.

Според Хасан Азис местните политици от ГЕРБ са си направили "упражнение в дисциплината по обжалване на избори, но хората се интересуват не от това, а от свършеното от изпълнителната власт – и местната, и централната".

2 коментара:

Анонимен каза...

Работата с броенето на бюлетините стана като с Водното огледало. Само дето не става ясно, дали поръчалият тази музика ще я плаща. На Цвета прищевките ни излизат мноого скъпо.

Анонимен каза...

Какво стана с ивайловградските избори,ще ги касират ли?Там лъжата на ГЕРБ е явна и лесно доказуема, ако съдът е безпристрастен.

Публикуване на коментар

Редакцията не носи отговорност за публикуваните от читателите коментари. Коментари, които съдържат нецензурни думи и обиди, които насаждат етническа или религиозна вражда, ще бъдат изтривани!