неделя, 13 ноември 2011 г.

Перперекчани: Имаме стадион за „А” група

Като в „А” професионална футболна група сме, казват доволно хора от кърджалийското село Перперек. Базата на местния клуб „Перперикон” е ремонтирана основно. Съблекалните за гости, домакини и съдии, както и санитарните помещения са тип-топ. Могат да завидят клубове, които играят в майсторските групи. Идеята за обновяването на базата е на кмета на селото Халил Бекир, но без подкрепата на кмета на община Кърджали инж. Хасан Азис, който осигурява финансирането, намеренията щели да остават илюзия.
В областния град няма такъв хубав стадион, казва Халил Бекир. В Перперек се провеждат редовно турнири. Трибуните с 420 седящи места са покрити с козирка. Това не може да се види по градските стадиони, а камо ли по селските. Малки и големи футболни клубове само могат да се учат от Перперек.
Юмер Исмаил
Местният футболен отбор „Перперикон” играе в областното първенство за мъже. От 20 години председател на клуба е Юмер Исмаил, счетоводител в кметството. На въпроса какво го задържа на този пост толкова време, без да получава нищо, той отговаря, че някой трябва да организира и ръководи футбола. Ако няма хора като него, футбол по селата няма да има. Това е единствената възможност на младежите да спортуват. Другата алтернатива – кръчмите, е пагубна. Децата играят във втора „А” областна футболна група.
Халил Бекир
Трудно се гради отбор на село. Тъкмо съставът се обиграе и момчетата започват да напускат – едни заминават на гурбет в чужбина, други да учат из страната. Разчитат предимно на юноши, които учат в средните училища в Кърджали. Двама-трима по-стари и опитни са гръбнакът на отбора. В момента над 80 души от селото работят във Франция, Германия, Австрия, Швеция и Белгия.
Всяка година през октомври по случай селищния празник на Перперек на стадиона се провежда футболен турнир, в който участват по 12 отбора от бившата селищна система Перперек. Атмосферата е невероятна. Усеща се, че нещо хубаво сме направили за младите, доволен е кметът Халил Бекир.
Тук се играят и мачовете от областното първенство за деца и от различни турнири. Игрището се използва и от училището.Предстои боядисването на цялата ограда на стадиона.


Валери  КОВАЧЕВ

Снимки: Петко БОРИСОВ

5 коментара:

Анонимен каза...

vravo petko,
bravo halil,
bravo unal!
ama trevite na snimkata sa mnogo rehavi i tuk se vijda zelenoto po igri6teto i izvan nego ... za6to taka djanam????

Анонимен каза...

tuk - tam zeleno se vijda - kak go pravite tosi zig-zag?

Анонимен каза...

petkoooooooo,
ami kade sa tam usmihnatite i 6tastlivi dami da gledat i da se naslajdavat na tesi hubavi zdravi maje - futbolistite????

Unknown каза...

Браво на тези които са положили труд...

Анонимен каза...

TOZI BALGARSKI NAROD NIKOGA NYAMA DA E DOVOLEN,OSVEN AKO TEZI SREDSTVA VLOJENI ZA STADIONA NE OTIDAT NA NEGOVIQ DJOB!

Публикуване на коментар

Редакцията не носи отговорност за публикуваните от читателите коментари. Коментари, които съдържат нецензурни думи и обиди, които насаждат етническа или религиозна вражда, ще бъдат изтривани!