вторник, 25 октомври 2011 г.

Нямаме алерголог?! Все повече деца с астма

Преди време медиите оповестиха, че в България има около 100 алерголози, но едва 30 от тях работят с деца. Обикновено това са педиатри, придобили и тази специалност, но са в 5-6 от големите градове, неравномерно разпределени на територията на страната.
Алерголог няма в Кърджали, в Монтана и Ямбол.
Тук не само няма алерголог, но има много деца, болни от астма, алармира д-р Светлана Гаджева, уважаван семеен лекар в Кърджали. Преди се смяташе, че от астма не боледуват децата до 6 години, но това явно не е така. Не е виждала толкова случаи през всичките 10 години в Тубдиспансера, където е работила преди време.
От Националната здравна каса не заплащат нито едно лекарство за алергичен ринит, който в 99 % от случаите е свързан и с астма. Само устройството за инхалиране струва 100 лв, а към него се изписва и лекарство.
Тестовете, с които се проверява от каква алергия боледуват хората, се купуват само в комплект. Десет от тях излизат на пациента над 100 лв. Проблем е, че пакетът не трябва да стои отворен за повече от седмица. Д-р Гаджева разказва за случай с жена, която при тестуване в Алергологичната клиника в София не е получила реакция, а като си дошла след два дни в Кърджали, ръката й била в ужасно състояние. Според нея проблемът се дължи и на замърсяването на въздуха в нашия град.
Болните от астма се лекуват от пулмолози в града, но лошото е, че тестовете се правят в София и в Пловдив.
Най-тежък е проблемът с децата. Самата техника на впръскване на лекарството, за да могат да дишат спокойно, е доста сложна, с нея родителите не могат да се справят. Обикновено личните лекари молят колегите си от Спешното отделение в Кърджали да инхалират малките пациенти. Лечението с лекарства не е препоръчително при тях, особено с кортикостероиди, които имат много вредни странични ефекти.
В медицинския център на болницата в Кърджали идва специалист алерголог от Смолян, казаха оттам. Д-р Мони Турналиев приема в първата и третата седмица в месеца във вторник. Обикновено е в болницата следобед. При него може да се направят тестове за алергии към полени, храни, прах. 
Радка ПЕТКОВА

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Редакцията не носи отговорност за публикуваните от читателите коментари. Коментари, които съдържат нецензурни думи и обиди, които насаждат етническа или религиозна вражда, ще бъдат изтривани!