вторник, 25 октомври 2011 г.

Община Кърджали: Наши служители не са докосвали торбите с бюлетини

Във връзка с днешните публикации в местния печат и сайтове на различните медии с конкретни обвинения на народния представител и областен координатор на ПП ГЕРБ Цвета Караянчева относно работата на общинска администрация  в деня на изборите от община Кърджали направиха следното уточнение:
На 24.10.2011г. в сградата на Община Кърджали се приемаха изборните книжа от специално създадена за целта комисия. Това приключи в 14,30 ч. същия ден и след 15 ч. работата на Информационния център бе възстановена. Служба ГРАО е работила и обслужвала граждани след 13,00 часа на 24.10.2011г.
За съжаление до 13 ч. община Кърджали не обслужваше граждани, с цел да се осигури спокойна обстановка за работата на Комисията по приемането на изборните книжа и предприемане на мерки за сигурност - недопускане на външни лица с изключение на служители на администрацията до сградата на общината. За този факт община Кърджали поднася своите извинения за причинените неудобства към жителите на Кърджали.
Ръководството на община Кърджали  уточнява и още няколко конкретни факти, които не са оповестени в публичното пространство.
Съгласно решение №224/18.10.-2011г. на ОИК, и Заповед №1022/19.10.2011г. на кмета  избирателната комисия съхранява бюлетините за гласуване, печати, формуляри и други изборни книжа в стая №303 и Информационният център. Тези помещения се заключват и запечатват от ОИК и се охраняват от служител на МВР. Достъп до тях имат само членове на Общинската избирателна комисия. Освобождаването на Деловодството на общината от бюлетините стана в 14,50 ч. на 24.10.2011г. 
По отношение на искането на народния представител Цвета Караянчева за видеонаблюдение на помещенията, където се съхраняват торбите с бюлетини, предадени от СИК на Комисията, трябва да бъде уточнено, че в 21 ч. на 23.10.2011г. в Община Кърджали постъпи решение №290/23.10.2011г. на ОИК. Това стана  в момента, в който изборните книжа започнаха да пристигат в община Кърджали. 
Съгласно решението кмета трябваше незабавно да се инсталира СОТ, видеонаблюдение и да смени ключалките в помещението, където се съхраняват изборните книжа в сградата на община Кърджали.  Кметът  бе във фактическа невъзможност да изпълни това, а и счита, че то е незаконосъобразно, тъй като съгласно Изборния кодекс помещенията, където се съхраняват изборните книжа,  се определят три дни преди деня на вота със заповед на кмета, което е направено със Заповед №1020/19.10.2011г.
Ръководството на община Кърджали държи да отбележи, че служители на общинска администрация, в които госпожа Караянчева „няма доверие”, не са докосвали и нямат достъп нито до торбите с бюлетини, нито до помещенията, където те се съхраняват. 
Жителите на Кърджали трябва да знаят, че за гарантирането на техния вот,  кметът на общината с писмо от 24.10.2011г. поиска от ОД на МВР денонощна охрана от техни служители на помещения,  където се съхраняват чувалите с бюлетините от вота на 23 октомври т.г. до предаването на протоколите от ОИК на ЦИК.
Община Кърджали благодари на всички членове на СИК, ОИК и на ръководството на ОД на МВР и техните служители за създадената възможно най-добрата организация.
Уверяваме всички представители на политически партии и граждани на Кърджали, че общината изпълнява и ще продължава да изпълнява най-отговорно всички задачи,  произтичащи от изпълнението на нормативните актове на България.

1 коментар:

VIENA каза...

Na kriva RAKETA,kosmosit i vinoven.Za da ne se irazyavam drugoyache.

Публикуване на коментар

Редакцията не носи отговорност за публикуваните от читателите коментари. Коментари, които съдържат нецензурни думи и обиди, които насаждат етническа или религиозна вражда, ще бъдат изтривани!