четвъртък, 27 октомври 2011 г.

Як пазарлък за курбана по Байрама

Пазарен ден в Черноочене. Още от сутринта хора от съседните села се запътиха към общинския център да си закупят на който каквото му трябва. Най-много вървяха плодовете и зеленчуците, а на животинския пазар – кочовете, заради наближаващия мюсюлмански празник Курбан байрам.
Иначе по сергиите можеха да се намери от пиле мляко– от ножове до бонбони и накити. Хората повече обикаляха и оглеждаха, отколкото купуваха. „Криза е, нямат пари, търсят евтиното, а стоката е скъпа”, казва един от продавачите на дрехи. При него якета струваха 60-70 лева, блузи - 35-45 лева. Цени, които по нищо не отстъпваха на тези в магазините за дрехи в Кърджали, че дори ги надвишаваха.
Около масите, затрупани с обувки, от време на време се спираше да огледа по някоя жена. Повечето чифтове бяха на достъпни цени – от 10-15 лева до 25-30 лева за боти.
По-интересно ми беше да огледам мястото, отредено за животните за продан. Скупчени стояха десетки кочове, гледаха някак си тъжно, като че ли знаеха за какво ги купуват хората. От 300 до 400 лева излизаше единият. Пазарлъкът за тях беше голям. Мераклии да купят кочове имаше заради идващия празник Курбан байрам, но клиентът не взимаше животното без собственикът да свали от цената му. Търговците, искат не искат, смъкваха цената, поне да не се прибират вкъщи с празни ръце. А такива имаше. Докато някои се хвалеха доволно, че животните им се продават, други се оплакваха, че нищичко не са продали до следобеда. „Слаб е пазарът днес, не върви стоката”, недоволстваха те.
На пазара за животни в Черноочене тук-там се срещаше и по някоя самотна крава. Тя излизаше към 1 200 лева. Пръчовете също разнообразяваха пейзажа. Черните красавци стояха по-наперено от останалите бели мъжки. Пръчовете са деликатес и не всеки може да си позволи да си ги купи, шеговито ни подхвърли търговец. От него разбрахме, че срещу 200 лева можем да си тръгнем с едно такова животно към Кърджали. 
Ваня ПЕТРОВА
Снимки: Петко БОРИСОВ

5 коментара:

Анонимен каза...
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.
Анонимен каза...

bravo petko!

CNN

Анонимен каза...

ami kasovi belejki vijdate li da pi6at targovcite?


Tabakova,
Dyankov

Анонимен каза...

imat li medicinski sertifikat za godnost stokite?

D-r Mumunov

Анонимен каза...

imat yarak ako iskate idete ise vzemete

Публикуване на коментар

Редакцията не носи отговорност за публикуваните от читателите коментари. Коментари, които съдържат нецензурни думи и обиди, които насаждат етническа или религиозна вражда, ще бъдат изтривани!