четвъртък, 27 октомври 2011 г.

Изографисват църквата в Момчилград

Започна изографисването на църквата „Свети цар Борис Покръстител” в Момчилград. Стенописите са дело на кърджалийския художник Иван Стойчев, каза за „Нов живот” енорийският свещеник в града Карамфил Алучев. Той идва да работи в храма обикновено в събота и в неделя след богослужението.
Парите за изографисването са изцяло от частни дарения. Помагат ни благочестиви бизнесмени, своята лепта в специална кутия за дарения пускат и обикновени хора, въпреки че повечето от тях са възрастни и с малки пенсии, казва отец Карамфил. От митрополията не сме получили нищо. Вече са завършени три икони на северната и две на южната стена.
Предстои изографисването на купола. За него ще са нужни повече средства. Надяваме се  да  ни помогне митрополията  в Пловдив, казва отец Алучев.
Църквата бе основно ремонтирана през 2009 г. Бяха отпуснати 300 000 лв. по проект „Красива България”, още 20 000 лв. заделиха от общинския бюджет на Момчилград. С тези пари се направиха покривът, вътрешната мазилка, оградата, благоустрои се дворът. Обновеният храм тогава беше наново осветен от Пловдивския митрополит Николай.
Николай СТОЕВ
Снимки: Петко БОРИСОВ

4 коментара:

Анонимен каза...

Успех Отче Карамфил!

Анонимен каза...

Ако всички са като отец Карамфил, с църковните дела всичко ще е наред! Поздравявам те, отче! Ти направи много за тази църква!

Анонимен каза...

Похвално!

Анонимен каза...

Дори пиедестално.

Публикуване на коментар

Редакцията не носи отговорност за публикуваните от читателите коментари. Коментари, които съдържат нецензурни думи и обиди, които насаждат етническа или религиозна вражда, ще бъдат изтривани!