събота, 3 септември 2011 г.

Доган е сред поканените за откриването на текето край Биволяне


Сокола е сред поканените и очаквани официални лица на откриването на реставрираното теке на Елмалъ Баба край момчилградското село Биволяне. Осведомени източници твърдят, че това е в отговор на, направенатd първа копка за изграждането на пътя Кърджали – Подкова от премиера Бойко Борисов.
Всички есенни събори на алианите започват с традиционния събор в Биволяне. По традиция той се провежда през първата седмица на месец септември.

Религиозният комплекс е реставриран и обновен. Отделните сгради са от камък и дърво в стар архитектурен стил с ислямски мотиви. Текето  е изцяло възстановено като първоналачната сграда. Проектът на обновяването е на архитект от алианската общност от Турция. Досега комплексът е бил поддържан с усилията на местните алиани. Уникалното е, че  там има изградени и джамия и теке, което няма аналог на Балканите.

Преди векове мястото е било предназначено и за посвещение от духовни лица и представителите на науката, като образователно-духовно средище. Изучавал се е Корана, но наред с това са се преподавали математика и астрономия . Средището е съществувало още по времето на Османската империя.

Освен Ахмед Доган на откриването са поканени главният мюфтия Мустафа Хаджи, цялата парламентарна група на ДПС, покани са изпратени и до посланиците от съседни страни, където има мюсюлмани - Турция, Македония и Косово, както и до тези от Румъния и Азербайджан.

Текето и джамията са реконструирани със средства на депутата Юнал Тасим и на бизнесмена Хюсню Гювен.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Редакцията не носи отговорност за публикуваните от читателите коментари. Коментари, които съдържат нецензурни думи и обиди, които насаждат етническа или религиозна вражда, ще бъдат изтривани!