петък, 2 септември 2011 г.

Помогнете на Еми за световното в Казахстан


Миналата година Емилия Стоянова от Ардино е безапелационната републиканска шампионка по канадска борба в тежка категория за хора със сензорни увреждания. През пролетта на тази година тя отново грабва златото, побеждавайки съперничиките си над 65 кг.
На 26 август завърши поредният интеграционен турнир за хора с увреждания „Воля за победа”. На първия кръг, проведен в село Поликраище, област Великотърново, Емилия има една загуба от Маргарита Иванова от Дряново. В останалите състезателни кръгове обаче реализира победи. Поради финансова невъзможност не успява да се яви на международното състезание в Козлодуй на 27 август.
Емилия Стоянова е 43-годишна. Едва преди 3 години решава да се занимава с канадска борба. Тренира минимум два пъти в седмицата. Да, мъжки спорт е, но аз исках да съм равностойна с мъжете и това ме провокира да се насоча към него, споделя шампионката от Ардино.
В нашия регион нямаше клуб, в който да се тренира такъв вид спорт. Винаги съм присъствала на срещите на мои колеги във Варна, София, Пловдив, Горна Оряховица. Невъзможността да провеждам тренировки там спомогна да се появи идеята за създаването на клуб за хора със сензорни увреждания „Родопи” в Кърджали, разказа Емилия. На 28 февруари са отпразнували първия рожден ден от основаването си.
Миналата година Емилия става 6-а на световното първенство в Лас Вегас с лява ръка и получава 5-о място за силната си десница.
Спортната федерация не отпуска средства за нашите състезания и на предишния световен форум се явих благодарение подкрепата на Асен Тюрдиев, зам.-областен управител на Кърджали, и на община Ардино. Тази година световната надпревара ще се състои през ноември в Казахстан и ще се радвам, ако има доброжелатели, които да спонсорират участието ми, добави Емилия Стоянова.
 Станислава НЕДЕЛЧЕВА
На снимката:
Момент от схватката на Емилия Стоянова /вляво/ с Маргарита Иванова от Дряново. Това е единствената загуба на състезателката от Ардино

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Редакцията не носи отговорност за публикуваните от читателите коментари. Коментари, които съдържат нецензурни думи и обиди, които насаждат етническа или религиозна вражда, ще бъдат изтривани!