петък, 2 септември 2011 г.

Дяволският мост става национална недвижима културна ценност


Дяволският мост на река Ардино получи от Министерството на културата  статут на архитектурно-строителна недвижима културна ценност с категория „национално значение”. В заповедта на министър Вежди Рашидов се определя режим на опазването му и се определят границите на територията. Общата площ на територията, включена в границите на охранителната зона, е 475,4 дка.
Обектът има висока научна и културна стойност и обществена значимост, се казва още в писмото на министъра на културата. Дяволския мост притежава отлични възможности за социализация и включване в туристически маршрути.
В предписанието за опазване на недвижимата културна ценност се допуска единствено намеса за консервация и реставрация, изграждане на пешеходни пътеки, панорамни площадки, поставяне на информационни табла за защитените обекти, кошчета за отпадъци и пейки.
Живко ТЕНЕВ

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Редакцията не носи отговорност за публикуваните от читателите коментари. Коментари, които съдържат нецензурни думи и обиди, които насаждат етническа или религиозна вражда, ще бъдат изтривани!