четвъртък, 8 септември 2011 г.

Днес празнуваме Малка Богородица

Българската православна църква отбелязва днес денят на раждането на Пресвета Богородица. Той е сред 12-те големи празници. Известен е сред народа като Малка Богородица. На този ден жените замесват питки, които раздават в храмовете за здраве. По традиция Богородица е смятана за закрилница на женати и покровителка на майчинството.
Родителите на Дева Мария - Йоаким и Ана, били вече престарели, но нямали деца. Смятайки, че греховете му са причина за бездетството им, Йоаким се отправил в пустинята, където се отдал на пост и молитва. Жена му Ана пък, упреквайки себе си, се обърнала с гореща молитва към Бога да ги дари с дете, като му обрекла бъдещата си рожба. Внезапно й се явил Архангел Гавраил и й открил, че ще роди благословена дъщеря, чрез която целият свят ще получи спасение. Архангелът се явил и на Йоаким в пустинята и му съобщил за бъдещото рождение на Пречистата Дева.
Православната църква приема, че на 9 декември станало зачатието на света Ана, а девет месеца по-късно се родила дъщеря им, която по Божията повеля била наречена Мария.

Николай ВАСИЛЕВ

1 коментар:

Анонимен каза...
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

Публикуване на коментар

Редакцията не носи отговорност за публикуваните от читателите коментари. Коментари, които съдържат нецензурни думи и обиди, които насаждат етническа или религиозна вражда, ще бъдат изтривани!