понеделник, 12 септември 2011 г.

Шивачки осъдиха шеф за 250 бона

След близо година и половина ходене по мъките Севгинар Али Салим от Кърджали успя да получи дължимите й 2600 лв. от фалиралата българо-гръцка шивашка фирма "Булфанко". Тя и останалите близо 200 работници от предприятието осъдиха фирмата, дължаща им общо четвърт милион. "Това е прецедент в страната, но все пак и в България се случват добри неща", коментира областният синдикален лидер на КТ "Подкрепа" Магдалена Ахчиева.
Шивачките разказват, че близо 6 месеца преди две години са работили, без да получават заплати. Едва през януари т. г. се провежда търг за разпродажба на имуществото на "Булфанко". Явяват се няколко кандидати и печели "Артекс" от Момчилград. С парите от разпродажбата са изплатени заплатите на работниците, както и левовата равностойност на ваучерите за храна за цялата 2009 г.
"Не искахме да се стига до закриване на предприятието, защото имаше години, когато нещата вървяха добре и имахме социални придобивки и колективен трудов договор, разказват бившите работници.
Проблемите им започват през 2009 г., заплатите се бавят с по 3-4 месеца, не се изплащат ваучерите за храна. "Проявявахме разбиране заради трудностите, породени от кризата, изчаквахме, но децата ни страдаха, а почти всяко семейство беше със заем от банки", разказва Севгинар, която по това време е председател на синдикалната секция на КТ "Подкрепа" в шивашката фирма.
"През зимата на 2010 г. шивачките излизат на стачка, стигат чак до Гърция в Комотини, където е седалището на фирмата-майка "Фанко". Придружават ги кметът на Кърджали Хасан Азис и областният управител Иванка Таушанова. Разговорите не решават въпроса с неизплатените заплати. Тогава завеждат дело в съда, което печелят. След това решение на съда работничките внасят искови молби за запориране банковите сметки на фирмата. През ноември 2010 г. "Булфанко" е дадена на съдия-изпълнител. Сумите, които шивачките трябва да получат, са между 1000 и 2500 лв. в зависимост от брутното им възнаграждение. Заради забавеното изпълнение на парично задължение - от септември до декември 2009 г. и за януари 2010 г., са присъдени и допълнителни обезщетения. Общата сума, която са получили шивачките, е около 100 хиляди евро.
Ирина Ангелова

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Редакцията не носи отговорност за публикуваните от читателите коментари. Коментари, които съдържат нецензурни думи и обиди, които насаждат етническа или религиозна вражда, ще бъдат изтривани!